tirsdag den 16. august 2016

Fransk guide til kristne pilgrimme

Nu har kristne franske pilgrimme også lavet en guide om kristen gæstfrihed, der dækker Camino Frances.
En gruppe kristne franske pilgrimme har igennem nogle år lavet en særlig guide, der giver pilgrimme oplysninger om, hvor de kan overnatte på klostre, i menigheder, samt private hjem, der er åben for pilgrimme, der går til Santiago. Den første guide dækkede i realiteten kun strækningen fra Le Puy til Saint Jean Pied de port, men nu er der guides til tre ruter i Frankrig og en for selve Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port til Santiago. Flere af overnatningssteder, som er med i guiden, er donativo, hvilket betyder, at overnatning og forplejning (som i de fleste tilfælde hører med) betales efter behag. Dog; det er ikke gratis - som nogen pilgrimme tror - for de pilgrimme, der kan betale. Og det gælder langt de fleste. De, der står for disse særlige herberg, er som regel frivillige ( i klostre og menigheder) eller familier, der lægger hus til et herberg. Det koster selvfølgelig penge at drive herberget, og derfor er det naturligt at pilgrimme betaler - altså kommer penge i den kiste, der som regel står ved udgangen. Andre steder er man begyndt at tage en fast pris - oftest utroligt billigt for en seng og i flere tilfælde al forplejning.
Guiderne kan bestilles kvit og frit på denne mailadresse: http://www.webcompostella.com/preparation/guide-des-haltes/
Undertegnede har selv brugt guiden fra Le Puy i 2014, da jeg senest gik Via Podiensis. Guiden gav oplysninger om kristne fællesskaber, herunder klostre og menigheder, undervejs, hvor pilgrimme var velkomne. Langt de fleste steder spiste man sammen, mens enkelte klostre alene stillede faciliteter til rådighed for pilgrimmene. En af de meget kendte steder på denne rute er klostret i Conques, der har plads til 90 pilgrimme pr. nat, og hvor både munke og mange frivillige tager sig af pilgrimmene, ligesom der er vesper med særlig pilgrimsvelsignelse hver aften, og hvor ikke-franske pilgrimme bliver bedt om at læse bønner under messen på engelsk eller tysk, alt efter pilgrimmenes nationalitet.
Men på samme rute boede jeg også nætter i private hjem - bl.a. Saint Privat, hvor vi var 15-20 pilgrimme, der spiste sammen med familien i hjemmet.
Jeg kender ikke den nye franske guide "Guide des haltes" for de andre ruter, men jeg ved at der langs Camino Frances er flere klostre og menigheder undervejs, der har lavet herberger undervejs, og at disse herberger er alt fra meget store klostre i f.eks. Puente la Reina og Samos, til franciskanernes lille - meget atmosfærefyldte - herberg i Tosantos til herberget i kirketårnet i Granon, der er etableret af den lokale sognepræst og drives af primært ikke-spanske frivillige.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar