torsdag den 4. august 2016

Camino del Norte er blevet mere populær

Det er dog stadig Camino Frances med Camino Portugues langt efter, der trækker langt flest pilgrimme til.
Der er i de første 7 måneder af 2016 sket en forskydning pilgrimsruterne imellem, når der måles på antallet af pilgrimme på de forskellige pilgrimsruter i Spanien. De første 7 måneder kom i alt 146.660 pilgrimme ind til Santiago, hvilket nok en gang er ny rekord ( alene i juli var 464 af de 45.545 pilgrimme i alt danske pilgrimme). Ca 2 ud af hver 3 pilgrimme eller knapt 64 % går af Camino Frances. Det har været uændret de senere år med tendens til et lille fald procentvis, men en lille stigning hvert år i antallet af pilgrimme, fordi det samlede antal pilgrimme er steget så kraftigt, som det er. Nr. 2 pilgrimsrute er ubestridt Camino Portugues, hvor ca hver femte pilgrim - eller knapt 19 % - har valgt at gå. Og så til forandringerne: Af de tre øvrigt mest kendte ruter er der sket en forskydning, så Camino del Norte med over 5½ procent eller næsten 8.000 pilgrimme nu meget tydeligt er blevet pilgrimsruten nr. 3, Via de la Plata har efter år med stagnation på omkring 4.500-5.000 pilgrimme årligt, nu igen begyndt få flere pilgrimme. De første 7 måneder af i år var der næsten 5.500 pilgrimme på denne vej fra Sevilla til Santiago (1.000 km ), hvilket når året er omme afgjort vil blive ny rekord, men trods det er Via de la Plata nu for alvor overhalet af Camino Primotive (den lille bjergrute fra Oviedo til Santiago), der de første 7 måneder i år havde næsten 6.000 pilgrimme.
Jeg har desværre ikke nøjagtige tal for jakobsvejene udenfor Spanien, selv om jeg godt kan lave et kvalificeret gæt. Den andet store pilgrimsland er afgjort Frankrig, selvom der er langt fra det antal pilgrimme, der kendes i Spanien. Ruterne er lige så godt afmærket som i Spanien, og der skyder også flere overnatniongsmuligheder op. Her er der flere store ruter, hvor Le Puy ruten (Via Podiensis) på mange måder er det, der kommer tættest på at gå i Spanien. Der er rigtig mange pilgrimme, der hver dag - primært i foråret og efteråret - drager ud fra Katedralen i Le Puy efter den daglige pilgrimsmesse kl. 7.00 om morgenen. Dernæst er ruten fra Arles ( Via Tolosana) blevet mere og mere populær. Her er der også pilgrimsliv, herberger hele vejen og samvær med andre pilgrimme. De øvrige ruter i Frankrig er i de senere år også blevet nemmere, idet herberger og andre overnatningssteder er blevet almindeligt. Mange pilgrimme (franskmænd) på de franske ruter går ikke helt til Santiago, men stopper undervejs - f.eks. går mange fra Le Puy til klosterbyen Conques ( ca 250 km) eller til Saint Jean Pied de Port/ Roncesvalles ( små 800 km), hvor mange danske pilgrimme vælger at starte pilgrimsfærden.
I Italien er det også blevet langt mere almindeligt at gå af Via Francigena til Rom, men her er mange af dem, der går i grupper, som kommer samlet til hver etapestation om eftermiddagen med forhåndsreservationer til overnatning. Der er individuelle pilgrimme, og der er i år - Barmhjertighedes år - blevet flere af dem, men jeg har ikke kunnet finde tal på, hvor mange pilgrimme, der bruger ruten. Det er væsentlig dyrere at gå i Italien end i Spanien og Frankrig - ikke mindst på grund af dyrere overnatning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar