mandag den 15. august 2016

Caminoerne binder spanierne sammen

Der går spanske pilgrimme til Santiago fra alle dele af Spanien, ligesom der ofte laves pilgrimsgrupper med repræsentanter for de forskellige spanske regioner.
Forleden kom 67 unge spanske pilgrimme ind som samlet gruppe til Santiago. De begyndte deres pilgrimsfærd i Valença do Minho, der ligger ca 120 km fra Santiago på grænsen til Portugal, og ruten er dermed den sidste del af Camino Portugues.
Gruppen ( her et billede af Julia, Javi, Eva, Lorena, Francisco Javier og Pablo fotograferet til el Correo Gallego ) bestod af unge spaniere fra stort set alle spanske regioner bl.a. Córdoba, Granada, Málaga, Sevilla, Madrid, Ciudad Real og Barcelona - og dermed også fra nogle af de regioner, hvor der tales mest om løsrivelse fra Spanien. Pilgrimsruten Camino de Santiago til Jesu apostel, Jakobs grav, har siden middelalderen forenet alle kristne i hele det nuværende Spanien (og for den sags skyld Frankrig, Portugal og flere andre europæiske lande), og i disse år er der nogle spaniere, der gerne vil vise, hvad der forener alle i det delte land, og derfor arrangerer de denne type pilgrimsvandringer, især for unge spaniere.
Da undertegnede for næsten tyve år siden for første gang bevægede mig til fods af Camino Frances gennem baskerlandet mod Santiago, kunne jeg se slogans for den baskiske selvstændighedsbevægelse og terrororganisation ETA flere steder undervejs, men baskiske medpilgrimme forsikrede mig om, at det var helt utænkeligt, at ETA ville krumme så meget som et hår på en pilgrim på vej til Santiago. Jakobsvejen er nemlig en af de ting, der binder spaniere sammen på trods af eventuelle andre modsætninger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar