fredag den 22. januar 2016

Jakobsvej på 1.400 km fra et hjørne af Spanien til et andet.

Den spanske pilgrimsforening, La Asociación Jacobea de Almería-Granada Camino Mozárabe, gør stor reklame for en middelalderlige pilgrimsrute fra det sydøstlige hjørne af Spanien, Cabo de Gata til det nordvestlige hjørne Cape Finisterre, kendt af mange danskere som verdens ende.
I højmiddelalderen fra 718 til 1492 blev det sydøstlige hjørne af Spanien styret af muslimske Maurere, der var gået i land med en stor hær på Gibraltar i 718. De besatte det meste af den iberiske halvø, drog ind i Frankrig, hvor de blev slået ved Portier 732, hvorefter de satte sig fast syd for Pyrenæerne og gjorde Den iberiske Halvø til deres. I de følgende århundrede bølgede der med jævne mellemrum krige mellem de oprindelige beboere, der var kristne og de nye muslimske herskere. Men først efter næsten 300 år, 1031, faldt Kalifatet i Cordoba fra hinanden. I starten af 1200 tallet lykkedes det en af de spanske kristne konger, Alfonso den 7., at sætte sig på det meste af det nuværende Spanien, og først i 1492 var hele Spanien igen under kristent herredømme. Under Maurerne i det Anduliske område blev samfundet inddelt i flere klasser, øverst mauerne selv, nederst Mozarabes, der var kristne indbyggere. Klasserne levede i parallel samfund, og i de mere fredelige perioder havde Mozarabes lov til/mulighed for at gå til Santiago. Og vejen de gik af hed meget naturligt El Camino Mozárabe de Santiago. Det er denne rute, der nu er genetableret, og som en af Spaniens - snart sagt - uendelige antal pilgrimsforeninger, La Asociación Jacobea de Almería-Granada Camino Mozárabe, nu gør en stor indsat for at gøre berømt. Kommunerne langs ruten indretter nye herberger, og pilgrismforeningen har i løbet af vinteren lavet events, hvor en større gruppe en-dagspilgrimme går en længere tur hver gang, der skal indvies et nyt herberg af den lokale borgmester, senest for få dage siden den lille by Alba, der ligger på kanten af Nationalparken Sierra Neveda, nogendelunde midtvejs mellem Cabo de Gata og Granada. Flere bormgmestre langs ruten har lovet at donere en skatteyder Euro pr. pilgrim i 2016 til La Asociación Jacobea de Almería-Granada Camino Mozárabe, der arbejder for pilgrimmenes ve og vel på ruten.
Hele ruten fra Cabo de Gata til Cape Finisterre er på ca 1.400 km og er dermed den længste pilgrimsrute i selve spanien. Den støder ind i Via de la Plata ved Merida, hvorfra der er ca 780 km til Santiago, og derefter ca 90 til Finestere. Selve El Camino Mozárabe fra Cabo de Gata til Merida er altså på knapt 600 km. Ruten deler sig iøvrigt i to, så man også kan gå fra Malaga.
Jeg har kun gået Via de la Plata, der går fra Sevilla til Santiago, der er på ca 1.000 km, og 90 km. mere, hvis man vil helt til Finestere. Denne rute har jeg omtalt under Europæiske pilgrimsruter.
Man kan læse mere om mulighederne for at gå fra strandene omkring Malaga i det sydøstlige hjørne af Spanien til Santiago på denne hjemmeside http://www.caminomozarabedesantiago.es/ .
Det er ikke bare i resten af verden, at Camino Santiago har fået en renæssance. Det har den sandelig også i Spanien, og jeg læste for nylig et sted, at pilgrimsvandring snart holder mere sammen på det politisk splittede land end noget andet. Spanierne går både alene og i større grupper, ( ungdomsgrupper går ofte sammen med deres lokale ungdomspræst, men så er det oftest kun fra Sarria ca 120 km fra Santiago), og der bliver flere spaniere rent antalsmæssigt på stierne hvert år. En af de nye "meget spanske" pilgrimsruter går fra Madrid, Camino de Madrid, og den ser ud til meget hurtigt at blive populær.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar