lørdag den 16. januar 2016

Hvor lang tid tager det at gå Caminoen ?

Man skal beregne mindst 28 dage - de fleste formentlig mere, hvis turen starter i Saint Jean Pied de Port.
Hvor lang tid tager det at gå Caminoen ?, lyder det - måske oftest - stillede spørgsmål. Og med Caminoen mener spørgeren, Camino Frances med udgangspunkt i Saint Jen Pied de Port lige nord for Pyrenæerne på den franske side af grænsen og endemål i Santiago de Compostella ca 800 km efter. Jeg har selv gået turen flere gange og været fra 31 dage til kun 27 dage om det. Det er dog ikke noget mål i sig selv at løbe hurtigt, men ofte er det sådan - i hver fald for undertegnede - at når jeg begynder at nærme mig endemålet, vil benene gerne tage en time eller to ekstra om dagen, så jeg pludselig de sidste par dage før målet er på omkring 40 km daglig. Men en hver kan regne gennemsnittet ud: 28 dage giver ca 28½ km i gennemsnit daglig, mens man skal bruge 32 dage, hvis man synes 25 km er passende. En observation synes dog at være gennemgående, når jeg ser på andre pilgrimme. De fleste kommer i bedre og bedre form og sætter derfor både tempo og daglige etaper op, som tiden på Caminoen går.
Her et par forskellige forslag: Den store spanske hjemmeside, MundiCamino foreslår 34 dage, Den tyske Rother Wanderführer foreslår 31 dage, mens Outdoor slet ikke foreslår daglige etaper, men deler ruten op i bitte små bider, som man selv kan sætte sammen. Det er det tyske pilgrimsikon Raimond Joos, der hovedforfatter på Outdoor, men han mener dog, at man samlet skal afsætte mindst 33 dage, hvilket, jeg tror, er lidt i overkanten for de fleste pilgrimme i almindelig god form. Min første (fransk-spanske ) guide, Guide Pratique du Pélerin (fra 1996), foreslog 31 dage, og den fulgte jeg stor set slavisk, bl.a. fordi der den gang ikke var så mange overnatningsmuligheder som i dag, hvor man støder på herberger hele tiden, og derfor meget bedre selv kan planlægge, hvor man ruller sin sovepose ud.
(Her en glad fransk pilgrim, der i foråret 2013 tog turen fra Le Puy i Frankrig til Santiago - ialt små 1.600 km).
Jeg har et forslag til første gangspilgrimme: Når du sammensætter din første tur, er det bedre at planlægge med mere tid end du bruger, så du ikke bliver presset af, at du skal nå noget. En pilgrimstur er - efter undertegnedes opfattelse - IKKE en sportspræstation, men netop en pilgrinmstur. Derfor: Ta' dig hellere god tid. Kommer du så til Santiago alt for lang tid, før det fly, som du allerede har bestilt til hjemturen, er fastsat, er der nok en mulighed. Efter et par dage i Santiago, er det muligt at fortsætte til Finisterre (3 dage)- Muxia (4 dage). De pilgrimme, der ikke har tid til at gå til Verdens Ende (Finisterre)plejer at tage bussen for at nå den strand, hvor middelalderpilgrimmen badede i Atlanterhavet, brændte sit gamle tøj på stranden og tog nyt tøj på - for- også symbolsk - at starte et bedre liv efter pilgrimsfærden til Santiago, før turen gik hjemad til fods.
Og her midt i januar er antallet af pilgrimme, der kommer ind til Santiago for alvor begyndt at falde i forhold til de over 2.000 daglige pilgrimme, der "næsten" dagligt væltede Katedralen i de varme sommermåneder. I går fredag drejede det sig "kun" om 40 pilgrimme, hvilket svarer meget godt til det daglige antal pilgrimme, der kom ind dagligt fra maj til september for 25 år siden. Så det at gå vinterpilgrimstur er også blevet mere almindeligt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar