mandag den 25. januar 2016

En epoke på Caminoen er slut

Den galiciske delregering er - trods protester - begyndt at fjerne de mange pilgrimssten med muslingeskal og kilometer antal, som har præget Caminoen i 30 år.
Vi vil lave en bedre skiltning end den, der er, siger den galiciske regering, efter at store lastbiler er begyndt at fjerne de flere hundrede Santiago-sten, der har stået langs Camino Frances i Galicien siden 1986. Det var - den nu afdøde præst - Elias Valina, der opfandt de gule pile, og derefter tog initiativ til de "lidt ganmmeldags" Milesten langs Caminoen med angivelse af antallet af kilometer, der var tilbage til Santiago. Don Elias Valina var præst i O Cebreiro, hvor han nåede at blive en positiv levende legende for mange pilgrimme, før han døde i 1989. I dag står der en mindesten ved Valfartskapellet i O Cebreiro.
( Billedet er taget fra den spanske avis: La Vos de Galicia)
Beslutningen om at fjerne stenene og udførselsen af selve arbejdet, som er i gang denne vinter, er ikke gået stille af. Formanden for - formentlig den største pilgrimsforening i Spanien, la asociación de Amigos do Camiño na Comarca de Sarria, Jorge López, siger, at det er en ødelæggelse af den arv, som den galiciske regering har fået kvit og frit efter Don Elias Valina, der begyndte sit arbejde med at gøre pilgrimsruten berømt uden nogen som helst hjælp fra det politiske system.
Men nu kommer der altså ny afmærkning inden pilgrimssæsonen rigtig går i gang. Og en ting må man medgive den galiciske regering. De kilometerangivelser, der var på de gamle sten, var ikke længere korrekte. Pilrgimsvejen er flyttet mange gange siden 1986, og alene den ny lufthavn i Santiago har betydet, at pilgrimmene nu skal gå i en står bue - ca 5 km- længere - for at nå ind til Monto Gozo. Så når pilgrimme - tidligere - tog et billede af sig selv ved 100 kilometerstenen, måtte de senere sande, at kilometer i Galicien var lidt længere end 1.000 meter pr. styk.
Lokalregeringen har investeret over 8 millioner kroner i den ny afmærkning.
Ja, det gør også lidt ondt på undertegnede at se billedet ovenover med de kasserede sten. Men nogle pilgrimme har selv været lidt hårde ved stenene de seneste 30 år. Flere sten er overmalet med alskens farver og slagsord, og andre er det lykkedes pilgrimme at banke muslingeskallen af - formentlig for at tage den med som sovenier. Så nu får vi se, hvad der sættes op i stedet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar