onsdag den 13. januar 2016

Barmhjertighedens år og en lille pilgrimsur til Rom

Via Francigena er nu så velafmærket, at det er muligt at tage en "mindre pilgrimstur" de sidste etapter før Rom, hvor en pilgrim en gang i middelalderen blev valgt til Pave, mens han gik af - netop Via Francigiane.
Italienske pilgrismforeninger har her op til starten af barmhjertighedens år gjort en del for, at Via Francigena skulle blive en af vejene ind til Rom for bare en lille del af de mange millioner, der ventes at valfarte til Peterskirken. Via Francigena er den oprindelige pilgrimsrute fra Canterbury i Sydengland til Rom og i de seneste år er der begyndt at være en del pilgrimme på den nu reetablerede pilgrimsti fra Lausanne i Schweiz til Rom, men en mindre del af ruten kan selvfølgelig sagtens bruges.
Hvis man afsætter en lille uge til sit Rombesøg i forbindelse med barmhjertighedens år er det f.eks. muligt at tage turen fra det tidligere Pavepalads i Viterbo ca 120 km nord fra Rom og gå af Via Francigiane til Peterskirken de ca 4½ dag, det tager.
(Her et billede fra en snæver gade i Viterbo med tydelig Via Francigena-afmærkning.)
Viterbo emer af pilgrimshistorier i kvarteret omkring Via Pellegrino, der med sine snævre middelaldergader, giver en nutidig pilgrim fornemmelse af, hvordan her har set ud i middelalderen, da der dagligt har været hundredevis af pilgrimme på vej til apostlene Peter og Pauls grave i Rom. Pavepaladset i Viterbo danede tillige rammen om det længstvarende pavevalg i historien, da konklavet trods 3 års anstrengelser i 1268 til 1271 ikke kunne blive enige om, hvem der skulle være ny pave. Der skete først noget, da Viterbos indbyggere mistede tålmodigheden, spærrede konklavet inde og satte dem bogstaveligt på vand og brød. Konklavet tog en pilgrim, Theobaldi de Visconti, der ikke en gang var præsteviet, men som tilfældigt opholdt sig i byen som pilgrim på vej til Rom, præsteviede ham og gjorde ham til Pave Gregor den 10.
Han sad fem år på pavestolen og nåede faktisk en hel del. Gregor den 10. lavede nye regler for pavevalg, indkaldte til kirkemøde i Lyon og forsøgte udsoning med den ortodokse kirke, hvilket faktisk lykkedes, men - desværre - aldrig kom til at fungere.( Her Peterskirken set fra stien tæt på Monte Mario)
Herfra går gåturen over Vetralla, Sufri-Vallicella, Formello og Monte Mario med udsigt til Peterskirken, før de sidste knapt to timer til Peterspladsen. Der er klostre, herberger og anden overnatning undervejs.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar