tirsdag den 13. juni 2017

Usikkerhed om pilgrimspas på Camino Primitivo

Der har været uenighed mellem Oviedo i Asturien og Santiago i Galicien om de "rigtige" pilgrimspas/credential. I følge meldinger fra frivillige på ruten er problemet ikke løst.
Skal du gå Camino Primitivo og har en ide om at bede om et Compostella på Pilgrimskontoret i Santiago, bør du nok lige følge med her. Compostella gives til de pilgrimme, der - til fods - har gået de sidste 100 km før Santiago. Det "bevises" ved at vise et pilgrimspas (Credential), som er stemplet mindst to gange dagligt på de sidste 100 km før mål. Et compostella er - stadig - principielt set gratis, men katedralen i Santiago ser meget gerne indtægter til at dække nogle af de mange udgifter, der er i forbindelse med at drive det nye Pilgrimscenter med næsten 300.000 besøgende pilgrimmme/klienter årligt. Derfor sælger katedralen pilgrimspas, som formidles videre over hele Spanien og flere steder i andre bispedømmer f.eks. her i landet, idet disse "rigtige" pilgrimspas bl.a sælges for 50 kr. på Katolsk Forlag og i Den katolske Domkirke i København, Sankt Ansgar. Men der udstedes/sælges også "gyldige" pilgrimspas i f.eks. Katedralen i Le Puy i Frankrig og andre steder, som Katedralen i Santiago ikke har nogen problemer med.
For et par år siden opstod der "ballade" mellem Oviedo og Santiago, fordi de i Oviedo begyndte at uddele gratis pilgrimspas på bl.a. turistkontoret i byen, og vist nok også flere steder på ruten undervejs. Det betød, at nogle pilgrimme - især spaniere - fik fat i disse gratispas, uanset hvilken pilgrimsrute de skulle gå, hvilket kunne mærkes på indtægtssiden i Santiago, og hvilket igen førte til en "officiel" meddelelse om, at disse pas ikke gav adgang til et Compostella. Fra Oviedo lød der protester, og en gruppe på "50 pilgrimme" gik i samlet flok ( formentlig som en slags protest) til Santiago med egne (Oviedo) pilgrimspas. I Santiago havde de forinden meddelt, at kun godkendte pilgrimspas gav mulighed for at få et Compostella. Da så de 50 pilgrimme stod der med egne pas, blev problemet - i første omgang - løst ved, at de undtagelsesvis skulle betale for et compostella, og prisen var -mærkeligt nok - nøjagtig den samme, som et Santiago-pilgrimspas koster.
Nu læser jeg på nettet, at diskussionen mellem de to domkirkebyer fra hver sin spanske region ( Galicien og Austrien) IKKE er løst, jævnfør denne australske pilgrim, Annie, der p.t. arbejder som frivillig på et herberg på Camino primitivo, der jo går fra Oviedo til Santiago, og som på en engelsksproget hjemmesiden oplyser følgende:
I'm volunteeribg as hospitalera at the moment (donativo Albergue 'Villa de Grado ) on the Primitivo route.
I've seen a fair number of pilgrims arrive with 'free' credentials received from turismo in Oviedo or Grado.
As Grado can be day 1 for many starting in Oviedo we do have a supply of official credentials if they need one at a cost (we collect 3 euros for each).
There is also a supply of free credencials.
We explain the difference but many don't care and some only want it for a week or so and not going to claim a compostela.
I am concerned though at what may happen to those arriving at the pilgrim office to claim a compostela with the unofficial version.
Herunder den "officielle" meddelelse fra Katedralen i Santiago, der kort fortæller, at alene pilgrimspas udstedt af kirken (Den katolske kirke) kan godkendes som pilgrimspas, der giver adgang til et compostella. Dernæst er der herberger undervejs på ruterne i Spanien, der formeldt alene acceptere "rigtige" pilgrimspas, men jeg har aldrig hørt, at pilgrimme med "forkerte" pas er blevet afvist. Det kan dog være sket, uden jeg har hørt om det. Men på rigtig mange herberger udsteder de pilgrimspas, og alle kan bare bede om et, som de frivillige så hjælper med at få udfyldt rigtigt. Et sådant pas koster normalt et mindre - nærmest symbolsk - beløb.
La credencial del peregrino, por tanto, sólo puede expedirla la Iglesia a través de sus instituciones (Obispado, Parroquia, Cofradía, etc. o, en todo caso, a través de instituciones que estén autorizadas por la Iglesia)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar