torsdag den 8. juni 2017

Intet tyder på, at pilgrimstrenden er på vej ud.

Der gås pilgrimsvandring som aldrig før. Ikke alene i Spanien, men over hele Europa, og folk fra store dele af verden drager til Europa for at være med.
Alene tallene fra pilgrimskontoret i Santiago for de første 5 måneder af indeværende år fortæller den samme historie, som nu er fortalt igen og igen. Pilgrimsvandring bliver mere og mere populært. De 5 første måneder af indenværende år kom 70.582 ind til Santiago, det er 12 % mere end for de samme 5 måneder i fjor (2016), hvor 61.980 kom i mål. I hele 2016 blev det til 278.000 Santiagopilgrimme, og noget tyder lige nu på, at 2017 - måske - bliver året, hvor der bliver uddelt over 300.000 Compstella'er (bevis for vel overstået pilgrimsfærd til Santiago). Og tallene fra Santiago viser også, at pilgrimsvandring er for alle. Der er på årsbasis stort set lige mange kvinder og mænd, der går; Og ca 15 % af Santiagopilgrimmene har passeret de 60 år, så alder er altså heller ikke en hindring.
Og det er ikke alene i Spanien, der meldes om en stigning i antallet af pilgrimme. I Frankrig, hvor den nye pilgrimstrend begyndte omkring 1980, meldes om flere pilgrimme på de store ruter fra Le Puy, Arles og Vezelay, ligesom flere pilgrimme er begyndt at gå fra Paris. Der er desværre ikke nøjagtige tal for antallet af pilgrimme i Frankrig, men der meldes om flere overnatningsmuligheder langs alle ruterne, ligesom hjemmesiden http://www.pelerin.com/Pelerinages jævntligt fortæller om et stigende antal pilgrimme til de store pilgrimsmål i Frankrig.
I Tyskland oplever middelalderlige pilgrimsruter pludselig nyt liv, som f.eks.Bonifatius Weg; hjemmeside https://www.bonifatiusroute.de/ , men også flere andre - ikke mindst nogle af jakobsvejene i Tyskland mod Santiago bruges nu af rigtig mange pilgrimme.
Og herhjemme laves der "gruppe pilgrimsferie" næsten overalt i landet fra Mors Rundt til Roskilde Pilgrimsforenings årlige flerdagestur i det Sjællandske m.m. (I år gik turen til Maribo ); Kristeligt Dagblad melder om et "utal" af pinse-pilgrimsvandringer i mange kirkesogne; ligesom de mere individuelle kan gå på vandretur Møn Rundt og kalde det pilgrimstur, eller hvad de nu vil. Alene af besøgstallene på denne hjemmeside, kan jeg se, at interessen for pilgrimsvandring stiger og stiger, selvom besøg på en pilgrimshjemmeside ikke fortæller noget eksakt om, hvor mange der går.
Og så lidt tal fra Santiago igen. På en pilgrimsvandring i Spanien er det nemlig ikke længere sådan, at man stort set kun møder spaniere, franskmænd, tyskere, italienere, danskere og andre europæere. I 2016 var der bl.a. 15.326 fra USA; 4.534 fra Sydkorea; 4.441 fra Australien; 4.365 brasilianere 2..062 argentinere og 4.354 canadiere. Men der kom også russere (876), japanere 1.459 og ikke mindre end 831 fra Kina. Når man læser statistikken fra pilgrimskontoret i Santiago kan man glæde sig over, at pilgrimme fra 145 forskellige nationer er noteret i årets statistik.
Og så til sidst en lille oplevelse fra Bayern i Sydtyskland, der viser, at nogle af "de nye" pilgrimsruter er vin på gamle flasker. For snart mange år siden gik jeg af Frankenweg og andre ruter i Bayern. Da jeg så dukkede op igen ti år efter var en del af de samme ruter nu mærket med muslingeskal om omdøbt til pilgrimsrute/Jacobsweg. Muslingeskallen/Jakobsvejsskiltet var bare sat under de gamle afmærkninger (se foto).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar