mandag den 11. juli 2016

Om at gå på græske øer !

Det har ikke så meget med pilgrimsvandring at gøre, men græske øer kan byde på gode vandreture med åbne kirker.
Her i sommervarmen (syd på) er der mange - især danskere, der synes, at pilgrimsruterne i Spanien kan blive en anelse for varm, samt for overyldte, idet især juli og august tiltrækker 50.000 til 60.000 pilgrimme - især unge der bruger ferien - månedligt. Så vil man kombinere badeture med lidt vandring, samt besøg i græske kirker, hvor ikonerne fortæller hver sin særlige spirituelle historie, kan de græske øer være en mulighed.
På mange øer skal man dog være opmærksom, at de reklamerer mere med vandrestierne end de afmærker og vedligeholder dem, samt holder dem fri for bevoksning, så det visse steder er forbundet med vanskeligheder at passerer. Jeg har oplevet græske øer, hvor et dårligt typografisk kort havde vandrestier på, der viste sig at være lukkede - formentlig af en lokal landmand, der ikke ville have turister løbende på sin grund.
Men der er steder, hvor det ser bedre ud. Jeg kan bl.a.anbefale Kreta ( Sydkreta specielt) der har mange dagsetaper langs sydkysten af en rute med betegnelsen E 4, samt en række fantastiske kløfter, kendtest Samaria - køften, men også mange andre lidt mindre kløfter, der kan kombineres med E 4 ruten.
I området omkring Paleochora - Sougia - Agia Roumeli.
Her et nogle billeder fra de forskellige muligheder:
1) Paleochara - Elafonissi: Hele turen er på 19 km, som kan forkortes med bus, først 9 km ( ca 2 timers gang) fra Paleochora til Krios stranden, som foregår mest af små asfaltveje, og som kan klares med bus fra Paleochora, hvorefter der er ca 10 km ( 4 til 5 timers gang plus eventuelle badepauser ) af en ofte meget smal sti langs kysten. Der er ingen farlige steder, men der er flere små-kravlerier over diverse store sten. Turen går lidt op og ned, og man passerer en del små strande, hvor det er muligt at bade. Husk rigeligt med drikkevand. Der er ingen skyggesteder. I Elafonissi ( Den lyserøde strand) er der masser af en dagsturister, boder og få restauranter. Stranden er smuk og fantastisk at bade fra, hvilket et par tusind andre også dagligt synes, så her er rigtig mange mennesker. Der går pt. bus, samt en lille turistbåd retur til Paleochora ved 16 - tiden. Det er også muligt at finde overnatning.
2) Paleochora - Sougia: Hele turen er på 15 km. De første ca 4 km af asfalt/jordkørevej, først asfaltvejen mod Anidri, hvor vejen deler sig, tager man den til højre mod "Sandy Beach". Kan man få et lift de første 4 km og sparer en time, er det rigtig godt. Efter nudiststranden ved Sandy Beach går der en lille afmærket sti (E 4) langs kysten til den romerske ruinby ved Lisos. Her bor ingen mennesker og der er ingen veje hertil andet end vandrestien. Der er stadig næsten 2.000 års spor efter romerne, og andre steder i verden ville en sådan attraktion være en 3 stjernet turistoplevelse. Der findes stadig en drikkevandskilde på stedet. Den eneste undervejs. Beregn ca 7 timer og husk rigeligt med drikkenvand. Der er en lille times gang mellem Lisos ( hvor det er muligt at bade) og Sougia, hvorfra der går færge og busser i flere retninger, men meget få dagligt. Færgen til Paleochora går i skrivende stund ved 18-tiden. Det er også muligt at finde overnatning.
En anden mulighed, hvis man ikke vil gå så langt (varme med mere) er en lille 3-4 timers rundtur med tavernabesøg fra Paleochora til Sandy Beach, og op igennem en lille kløft til Anidri ( kan staves på mange måder). Opstigningen i kløften tager over en time og er rigtig sjov for børn, idet man bl.a. et sted skal klatre af et lille tov for at komme over en stor sten. Øverst oppe er en lille tre hundrede år gammel kirke med smukke ikoner, og næsten som sædvanlig med nøgle i døren og et lille skilt: Husk at låse efter dig. Ca 100 meter fra kirken findes en restaurant med mange (gode) græske specialiteter. Derefter kan man tage turen af asfaltvejen ned igen og tilbage til Paleochora.
3) Samaria-kløften giver sig selv. Fantastisk heldagstur. Der går hver morgen - meget tidligt bus fra Paleocora til toppen af kløften ved Omalos og og færge retur fra Agia Roumeli ( pt 17,30). der er drikkekvandskilder undervejs. Giv dig god tid på myrestien. I Agia Roumeli er der kun dyre og dårlige restauranter, ingen skyggesteder ud over restauranterne, og intet at lave eller se. Du kan undervejs - ud over besøget i den forladte landsby Samaria også besøge Samaria-kirken ( der har givet kløften navn) ved en afstikker. Kirken er opkaldt efter en anden Maria end Jesu mor, og er en lille flere hundrede år gammel lille kirke med fantastiske frisker og flagermus i loftet i store mængder.
Og så er det lidt sjovt at se, at der igennem kløften er tegnet gule pile, som minder om Caminoen. Ja, der er rigtig mange mennesker på stien gennem Samaria, og hvad så ?. Der er plads til at mange kan få en oplevelse i denne specielle nationalpark. Kan du ikke lide at gå med andre, er det også muligt at gå Irini-kløften til Sougia (samme bus fra Paleochora, men du skal stå af lidt før )- også en smuk tur, men noget kortere.
I øvrigt vil jeg anbefale en dansk hjemmeside varmt, hvis du vil til Kreta at gå, nemlig Erik Petersens hjemmeside: http://www.erikpetersen.dk/indexkreta.html, der har langt mere detaljerede beskrivelser, end jeg har givet her.
Det er iøvrigt muligt at gå på en række andre øer bl.a. på Santorini, Skopolos, Alonnisos og Simi , men der er ikke til så mange dage, som på Kreta.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar