torsdag den 21. juli 2016

Død på Caminoen

En pensioneret nordirsk lærer er død af et hjerteanfald efter at have gået Camino Primitivo.
Den 60-årige James McDonagh havde netop ringet hjem fra Santiago Compostela til sin søn i Belfast efter at have gennemført sin femte Camino og nok en gang kun haft lovord for sin store oplevelse, da han faldt om og døde af et hjerteanfald. Den femte og allersidste Camino for James McDonagh blev Camino Primitivo, der er på ca 320 km og går fra Oviedo til Santiago.
Camino Primitivo går for at være den første pilgrimsrute til Apostlen Jakobsgrav, da kong Alfonso i starten af 800-tallet tog den direkte tur over bjergene til Santiago fra den daværende hovedstad i det lille hjørne af Den spanske Halvø, der ikke var muslimsk men kristent.
James McDonagh havde allerede været pensioneret 6-7 år, før han gik sin sidste Camino - netop, fordi han ønskede at gå så mange forskellige pilgrimsveje som muligt. Lige nu fyldes nettet ( den engelsksprogede del) med kondolencer fra andre pilgrimme. Der dør pilgrimme på Caminoen hvert eneste år (10-15 stykker i snit de seneste næsten 20 år). De fleste af hjerteanfald eller anden sygdom, nogle på grund af ulykker i trafikken eller - enkelte ved uforsigtighed - i bjergene, og indtil nu - i vores tid - kun en eneste på grund af et mord ( amerikanske Denise Thiem i april 2015). Tallene skal ses i forhold til, at vi her i 2016 formentlig vil komme tæt på et samlet års-antal pilgrimme på 300.000, der kommer til Santiago. Jeg har selv tænkt mig at tage Camino Primitivo i efteråret. Og jeg glæder mig stadig til at tage afsted, selvom jeg har gået langt flere jakobsveje end James McDonagh. En af hans medpilgrimme på ruten Oviedo - Santiago har lavet en lille mindevideo fra Mucia tæt på Verdens ende, som du kan se via denne hjemmeside:
http://www.belfastlive.co.uk/news/belfast-news/west-belfast-teacher-seamus-mcdonagh-11623222

Ingen kommentarer:

Send en kommentar