fredag den 10. juni 2016

Regler for overnatning på herberger

Der er både skrevne og uskrevne regler for livet på refugier, klostre og herberger.
Hvordan er det at sove på sovesale ? Det er jeg alt for gammel til. Kan man bestille plads i forvejen ? Spørgsmålene og kommentarerne er ofte præget af den usikkerhed som førstegangspilgrimme meget naturligt har, når de skal afsted på deres pilgrimsfærd nr. 1.
Det står selvfølgelig enhver pilgrim frit for, om de vil bo på hotel, pension eller herberger. Det er dog min erfaring, at mange pilgrimme går glip af noget ved slet ikke at bo på herberger undervejs. Jeg veksler ofte mellem herberger og privat indkvartering eller pensioner/billige hoteller, men det hænger sammen med, at jeg oftest følges med min yndlingspilgrim. Vi synes, at det er rart en gang imellem at bo en nat for os selv. Går jeg alene, flytter jeg dog kun på pension/hotel af nød - altså hvis der ikke er noget herberg eller alle senge er optaget.
På herbergerne møder man pilgrimme, som man har set på stien i løbet af dagen, drukket kaffe med på barerne, mødt til messe om aftenen og vekslet et par ord med, når vandposten stod og lokkede efter en særlig hård tur opad. Herberget er med andre ord stedet, hvor en del af pilgrimslivet leves. Herbergerne er oftest bemandet med frivillig gratis arbejdskraft, som gør meget for at pilgrimmene skal føle sig godt tilpas, mens de lader op til næste dag. Samtidig ved Hospitaleros'ene (som værterne kaldes) ofte nyt om ruten, næste dags udfordringer, en alternativ vej (hvis regner vælter ned) og meget mere til glæde for pilgrimmene. Men det kan ikke undgås, at når mange mennesker lever på lidt plads med få bade- og toiletfaciliteter, kan der opstå nogle gnidninger.
Derfor som svar på de mange spørgsmål om herberger disse råd:
1) Kommunale, kirkelige eller på anden måde Non-profit-herberger har generelt en regel om, at de kun tager imod pilgrimme, der går (det vil sige bus-, taxi- og togpilgrimme principielt må finde anden overnatning). Pilgrimme på cykel kan som regel komme ind efter et bestemt klokkeslet - oftest kl. 16.00. Du kan som hovedregel ikke bestille plads i forvejen. Der findes dog private herberger, hvor ejeren lever af det, hvor det er muligt. Disse herberger er oftest dyrere end non-profit-herberger.
2) Ved ankomsten stiller du din rygsæk i køen, hvis der er andre pilgrimme end dig. Det er almindelig god tone ikke "at snyde".
3) Det er velset at stille sko og stok i de dertil indrettede hylder og spande, så skidt om møg ikke tages med på sovesalen.
4) Stikkontakter er oftest knappe, og da alle gerne vil have telefonen ladet op, så hvis hensyn og brug så lidt tid som mulig og husk at tage telefonopladeren ud igen.
5) Rygsækken hører ikke hjemme på sengen, da det kan bringe væggeslus videre. Pilgrimme frygter væggelus mere end regn- og torden.
6) I sovesalen tales der så lidt som muligt. Mange pilgrimme har brug for en lur efter ankomst, bad og tøjvask. I det hele taget ligger mange pilgrimme meget i sengen. Og der bør under alle omstændigheder være fuldkommen ro fra 21,30-22-tiden til 6 morgen. Musik og telefonsamtaler på sovesalen er bandlyst. Og er du ung og smidig kan du blive meget populær hos ældre pilgrimme, hvis du tager overkøjen.
7) Der er ofte - især ved ankomster - kø ved toiletter, bad og tøjvask, hvor faciliteterne generelt er begrænsede. Brug så lidt tid hvert sted som muligt. Og især til mine mandlige medpilgrimme. Det gør ikke noget at gøre bare lidt rent efter sig.
8) Er der køkkenfaciliteter, som du ønsker at bruge, så husk: Andre skal til lige efter dig. Det er en rigtig dårlig ide at lade pande, gryder og vaske flyde af restmad/affald, mens du spiser. Det betyder, at andre pilgrimme skal rydde op efter dig, før de selv kan komme i gang. I øvrigt er det både hyggeligt og praktisk at gå sammen i mindre- eller større grupper og lave mad i fællesskab.
9) Hvis du ønsker at forlade herberget tidligt om morgenen og står op før 6.00, så forbered din rygsæk om aftenen, så du kan tage den i hånden og gå udenfor, klæde dig på og pakke ned udenfor sovesalen. Lad vær med at rasle med plastikposer, lyse med lygter og sætte telefonalarmen på, så alle bliver vækket. Det er ikke særlig hensynsfuldt overfor andre pilgrimme.
10. I det hele taget gælder en grundregel: Vis hensyn og husk det første bud for enhver pilgrim: En pilgrim stiller IKKE krav, men takker for hjælp og opmærksomhed. Hospitaleros ( de frivillige) på herberget gør deres arbejde af lutter godhed.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar