søndag den 15. maj 2016

Camino Portugues ( Fatima - Santiago ca 460 km på 19 dage)

De fleste tager Camino Portugues fra Porto til Santiago ( ca 235 km) på ca 11 dage.
Jakobsvejen.dk har fået rigtig mange henvendelser fra læsere, der er interesseret i at gå Camino Portugues. Der findes en mere samlet beskrivelse af ruten, samt personlig vurdering under Europæiske Pilgrimsveje, der kan findes via forsiden. Jeg har herunder forsøgt at lave en mere detaljeret beskrivelse af turen fra Fatima med de overnatningssteder, som vi ( jeg og min medpilgrim) benyttede på vores tur her i april-maj. Jeg har ikke lavet endeligt regnskab over udgifter, men det er givet under 40 Euro pr. person i døgnet. Det kan gøres billigere, hvis man overnatter på brandstationer i Portugal (gratis) og på kommunale herberger i Spanien (6 Euro pr. nat).
19. 04: Ankomst til Fatima med bus, hvor der var både aftensmesse og Maria-andagt , hvor flere hundrede besøgende gik med lys i hånden på den store Valfartsplads. Overnattede på Fatima Guest-House (25 Euro for 2). Høj værelsesstandard. Vi fik, efter at vi var indkvarteret, at vide, at vi kunne bo gratis i herberg på Valfartspladsen mod forevisning af pilgrimspas.
20.04.: Fatima - Caxarias Norte ( 19 km) Nemt at finde vej, men stort set kun asfalt. Gik gennem landbrugslandskab og mindre byer. Overnattede på Residencial Manalvo ( 15 Euro for 1 ), fugtigt slidt værelse. Fremragende pilgrimsmenu til 8 Euro pr. person incl. vin. Mødte andre pilgrimme. Det er i øvrigt muligt at bo gratis på brandstationen i byen.
21.04. Caxarias Norte - Ansiäo, hvor Fatima-ruten og den traditionelle Camino Portugues forenes. ( 29 km.) Hård tur med manglende afmærkning og N-veje. Der kom en kraftig fem -minuttersbyge undervejs. Lokale beboere var venlige med at vise, hvad vej vi skulle gå. Kun Asfalt. Overnattede på Residencial Solar da Reinha. ( 35 Euro for 2 incl. morgenmad). Flot pilgrimsmenu (fisk/torsk) til 10 Euro incl. vin/vand. Eneste pilgrimme.
22.04. Ansiäo - Condeixa a Nova ( 29 km )Flot, afvekslende rute med smuk vandresti langs Rio dos Mouros og mindre op og nedstigninger. Vandremæssigt en rigtig god dag. Vejret er stadig lidt ustabilt og flere stier bærer præg af ugers heftigt regnvejr. Pilgrimme - før os - har trampet nye stier uden på de sværest tilgængelige stier. Overnattede på Residencial Borges på værelse med lille altan ( tørring af tøj) 35 Euro. Spiste lidt dyrt på lokal restaurant. Ingen menu-tilbud.
23.04. Condeixa a Nova - Coimbra (18,3 km. ) let dag med forholdsvis få grønne stier. Mange pausesteder og flotte udsigtssteder. Lidt op og ned, men højeste punkt kun 215 meter med udsigt over den smukke middelalderby. Boede på lidt dyrt hotel, Serenatada, ved domkirken (49 Euro for 2 ), der havde både køkken og vaskemaskine/tørretromle. Tiltrængt tøjvask efter dage med blandet vejr.
24.04. Coimbra - Mealhada (22,4 km). Mest asfalt - kun ca 1/3 på grønne stier. Boede på privat herberg (også hotel), Alberge do Pero Grinos, der lå udenfor byen. ( 12 Euro for en seng) Større sovesal i garagelignende bygning. Ingen køkken, men mulighed for vask i hånden. Ingen pilgrimsmenu, men mange pilgrimme af forskellig nationalitet og god stemning.
25.04. Mealhada - Agueda ( 25,4 km) Stadig mest asfalt og kun få grønne stier. Vejret er blevet bedre. Boede på nok et hotel med herberg som sideforretning, Alberge de Perigrinos Santo Antonio. (10 Euro for en seng i mindre værelser). Mange fællesfaciliteter bl.a. køkken. Lavede fælles pilgrimsmiddag med flere pilgrimme.
26.04. Agueda - Albergaria a Nova ( ca 24 km.) Mest asfalt. Mange små og lidt større landsbyer med pausemuligheder. Boede på et helt nyt etableret herberg, hvor familien var flyttet i baghuset og lavet hovedhuset til pilgrimshus. (12 Euro for en seng i mindre rum). Ung meget imødekommende engelsktalende vært, Albert. Herberget lå langt fra alt, så han kørte pilgrimmene til større supermarked for indkøb. Spiste sammen med holdet fra dagen før.
27.04- Albergaria a Nova - Malapasta ( ca 30 km.) Mest asfalt. Passerede den forholdsvis store Säo Joäg da Madeira ( ca 22 km), hvor det er muligt at bo gratis på plejehjemmet ( Casa Santa Meseriicordia ) på en madras i et kælderlokale med adgang til både bad og toilet. Men ingen øvrige faciliteter. Vinærmer os tydeligt Porto, megen bebyggelse og små asfaltveje, der snor sig ud og ind af hovedvejen N1. Vælger at gå til Malaposta, hvor et større luksushotel har afsat en etage til pilgrimme. Ingen andre overnatningsmuligheder. Helt OK-modtagelse trods den store forskellighed i "klienterne". Oplyste, at pilgrimme også kunne bruge swimmingpool og andre faciliteter (45 Euro for dobbeltværelse). Restauranten på hotellet er Michelin-stjernet og meget dyr. Gik på jagt langs N-vejen og fandt en lille restaurant, hvor andre "pilgrimvenner fra de foregående dage" også søgte hen. Fik fremragende mad (portugiske specialiteter), sød betjening og megen venlig opmærksom fra et gammelt værtspar og deres middelalderen datter. Pris 6,5 Euro pr. næse og kys og klap til afsked.
28.04. Malaposta -Matosinhos (ca 42 kilometer)
Springer morgenmaden over, og går kl. 6.30. Lang morgen og formiddag langs asfaltveje og N1 . Portugal har en af Europas skrækkeligste trafikkulturer, de overhaler i fuld fart ind over fortorve. Vi føler os ikke sikre. Beslutter ca 10-12 km før Porto at finde et busstoppested ved N 1. Lokal venlig mand oplyser, at der går bus til Porto hver time. Vi kører til busstationen centralt i byen, og beslutter at besøge Katedralen, få et stempel og gå videre langs vandet i en bue ud af Porto til Matosinhos . Ingen afmærkning, men med vandet på venstrehånd hele tiden, er det intet problem. (ca 10 km) Fantastisk smuk tur gennem Porto, hvor vi undervejs spiser menu del dia på lokal restaurant. Kommer sent til Matosinhos ( efter 17.00 ), hvor de første sovesteder melder udsolgt. Får dobbelt værelse på Pension Central (45 Euro for 2 inkl. morgenmad.)
29.04. Matosinhos-Vila do Conde ( ca 24 km) langs kysten. De første gule pile kommer på broen over havneindløbet i Matosinhos. Derefter nem sti på træbroer de første over 15 km. langs stranden afvekslende med korte strækninger på asfalt. Nu er der mange pilgrimme på stien. Det er tydeligt, at langt de fleste pilgrimme starter i Porto og tager metroen til Motosinhos-broen. Masser af pausesteder og små barer undervejs. Smuk tur og Vila do Conde er en smuk by fra Romer-tiden med spændende centrum. Bor på helt nyt kommunalt herberg midt i byen med 10 mandssovesale. Alle faciliteter er tip-top. ( Donativo - altså pris efter egen velvilje, men jeg tror ikke det holder længe) Pilgrimsmenu på naborestaurant til 6,5 Euro.
30.04. Vila de Conde - Barcelos (ca 29 km + en del mer.) Fandt uden store problemer tilbage fra kyststien til den traditionelle centrale pilgrimssti ved Arcos ( 10 km). Spiste morgenmad og gik til Rates og fortsatte af grøn sti. Og her må en erfaren pilgrim gøre en tilståelse. Jeg gik i mine egne tanker af et nedlagt jernbanespor og opdagede for sent, at jeg var tilbage på kyststien. Det blev en meget lang tur tilbage til den "rigtige rute", og en meget lang dag, så benene ville næsten ikke mere, da vi endelig kom til Barcelos ved 17-18-tiden. Herberget så ikke så indbydende ud, så det blev en nat på hotel Dom Nuno, hvor der også boede en del andre pilgrimme. (40 Euro for 2 inkl. morgenmad).
1.05. Barcelos - Facha ( ca 24 km.) Dejlig nem dag gennem smukt landbrugsland, små skove og landsbyer. Valgte oven på strabadserne dagen før at stoppe små 10 km før Ponte de Lima på en bondegård med pilgrimsovernatning hos hollænderen Han. Dejligt, idyllisk sted med dobbeltværelse og god aftensmad, solskin og tøjvask ( 25 Euro pr. person med mad, vand og vin). Hyggeligt fællesskab med 5 andre pilgrimme.
2.05. Facha - Rubiäes (ca 28 km) . Fortsat vidunderligt landskab og grønne stier og små asfaltveje (ca halvt af hver). Spiste morgenmad i den smukke lidt større by Ponte de Lima. Nu er der pilgrimme overalt, og en medpilgrim oplyste, at herberget i Ponte de Lima med plads til 60 var stop fyldt natten til i dag. Herberget i den lille flække Rubiaes har plads til under det halve. Vi fortsætter af smukke stier, forbi kilder, flotte vandløb og smukke kirker (desværre er mange lukkede). Stien bærer stadig lidt præg af aprils kraftige regnvejr, selvom temperaturen nu ligger på små 30 grader om eftermiddagen. Der er temmelig kaotisk foran herberget i Rubiaes, da vi ankommer. Vi ser mange kendte ansigter og hilser, men skynder os videre til det lille herberg lidt længere fremme på stien ( 12 Euro pr. person) , hvor vi deler værelse med et ældre tysk par. Der er en meget hyggelig gammel landhandel i byen og kun en restaurant/bar. Vi vælger at spise på baren (Menu del dia 10 Euro) og fortryder lidt på grund af dårlig kvalitet. Det havde været bedre at lave mad selv på herberget, hvor der er god pilgrimsstemning. ( Vi får næste dag at vide, at det har været temmelig kaotisk på det kommunale herberg om natten ( 6 Euro for en seng) med nogle få øldrikkende og larmende pilgrimme, der var kommet ind efter lukketid og lagt madrasser på gangarealer m.m.)
3.05. Rubies - Tui ( 20 km) Nok en smuk dag i solskin, gik tidligt for at undgå varmen om eftermiddagen. Smuk tur på primært af grønne stier til lidt før den større portugisiske grænseby Valenca, der ligger med et flot centrum på en top omgivet af murer. Går videre over broen til den lige så smukke by Tui i Spanien, hvor vi flyttede på nyt privat alberge, Santa Domingo, ( 10 Euro pr. person). Vi fik vasket tøj og spise fantastisk pilgrimsmiddag i nabohuset ( 6 Euro med vin og det hele) , God betjening hele vejen rundt. Der er nu messe/gudstjeneste-mulighed stort set hver aften, hvilket ikke var tilfældet før Porto.
4.05. Tui-Redondella. ( ca. 32 km) Første dag i lang tid med kun ca 1/5 grønne stier. Trods det en smuk og nem dag i varmt vejr ( 29-30 grader) med en enkelt mindre stigning ( 235 meter) efter Rio Laura. Flere pilgrimme stod af i Mos ( 10 km før os), så dem ser vi nok ikke mere. Boede på stort kommunalt herberg ved floden midt i byen ( 6 Euro med lagen og hovedpudebetræk). Spiste til aften på lokal restaurant med andre pilgrimme ( 9 Euro), og vi var en del pilgrimme til aftenmessen i byen. Efter Porto er der stort set pilgrimme overalt, hvor vi bevæger os. Vi kan se pilgrimme på stien både foran og bagved, og når vi går på bar (bl.a morgenmad) undervejs, er der stort set altid andre pilgrimme.
5.05. Redondela - Pontevedra ( 19 km). Nok en blanding af små asfaltveje og grønne stier. Vi passerer floden Ria de Vigo og har smukke udsigter undervejs på de små lette højdedrag ( ca 150 meter). Igen en dag med middelalder- eller romerske broer, små kapeller med Jakobsstatuer og flere pausemuligheder. Pontevedra er en smuk middelalderby kendt for sin statue af en kvindelig pilgrim. Herberget ligger ca 2½ kilometer før byen, så vi valgte at bo på pension i centrum (40 Euro for 2).
6.05. Pontevedra - Caldas de Reis ( 22½ km ) en enkelt mindre bakke, mange mindre skovområder, grønne stier og små asfaltveje. Og som sædvanlig en del små kapeller og kirker - kun enkelte står åbne. Caldas de Reis er kendt for sine to varme kilder, hvor vand fra undergrunden på omkring 40 grader konstant pibler frem. Det er udnyttet til varme bade siden romertiden. Herberget har kendt bedre dage og åbnede forholdsvis sent, så vi boede på byens hotel, der har en særlig pilgrimsafdeling ( 40 Euro for dobbeltværelse med altan ud over floden). Pilgrimsmenu til 8 Euro i hotellets restaurant. Udmærket kvalitet. Mulighed for messe for 3 aften i træk.
7.05. Caldas de Reis - Option , Et par huse ved N 550 ( 29 km ). Valgte at gå langt, da vejrudsigten lød på regn den følgende dag, og vi gerne ville nå Santiago tidligt den følgende dag. En dag på mange grønne stier, der bar præg af at regnvejret var vendt tilbage. Men alle vandhuller kunne passeres uden de helt store udfordringer. Passerede Padron, hvor Sankt Jakobs kiste efter signende "gik i land". Byen har smukke kirker, som er et besøg værd. Vi er kommet i form og er næsten "flyvende". Vi ville have gået til Teo, der har flere herberg - både kommunalt og private. Men stoppede to kilometer før og flyttede på Pension Glorioso ( 10 Euro pr. person ), da regnen pludselig stod ned i torve. Et par enkelte andre pilgrimme valgte det samme, og vi kunne fra baren se, at flere pilgrimme trodsede regnen og fortsatte.
8.05. Option - Santiago ( ca 15 km). Begyndte at gå 6,45 og var i Santiago ved Katedralen før kl.10.00 og kom hurtigt i kø ved det nye pilgrimskontor. Nok en nem dag på godt afmærkede stier med en enkelt mindre stigning lidt før målet. Vi tog en smutvej ind i byen (den tidligere rute langs hospitalet) i stedet for en næsten 2 kilometers omvej gennem grønne parker ( den nye afmærkning). Vi ville nå ind i god tid før pilgrimsmessen, samtidig med at der trak stadig større skyer op over vore hoveder. Det småregnede. Det nye pilgrimscenter er meget stort med næsten alle faciliteter, men fungerer endnu langt fra optimalt. En sikkerhedsvagt stod udenfor under en mindre parasol og lavede en slags kontrol af rygsækkene, der havde mere karakter af symbolik end egentlig sikkerhed. Meget venlig modtagelse af de frivillige, som gør et stort stykke arbejde. Fik Compostela og bragt rygsækkene til opbevaringsrummet ( 2 Euro pr. rygsæk) og var i Katedralen klokken 11.00.(Messe kl. 12.00) Den var allerede stopfyldt, og vi havde på fornemmelsen, at vi fik de to sidste siddepladser på bagerste bænk. Der er også sikkerhedsvagter ved katedralen, hvor der kun var adgang af nordporten. En større ændring mere siden seneste besøg. Den nonne/søster der tidligere var både en slags ceremonimester og forsanger var afløst af et kor og en mandlig forsanger. Ja, meget var forandret, og hele Gloria - Porten var under restaurering og ikke tilgængelig. En meget smuk og stemningsfuld messe med det store røgelseskar i sving. Så ikke alt var nyt. Og da de læste, at to danskere havde gået fra Fatima i den lange række af dagens næsten 1.000 pilgrimme, følte vi en glæde - nok en meget vellykket pilgrimstur var forbi.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar