onsdag den 14. august 2019

Lang kø til Pórtico da Gloria.

Et af Santiagokatedralens absolut største atraktioner, Pórtico da Gloria, er der ikke længere garanti for at se som pilgrim.
Pórtico da Gloria - den oprindelige hovedindgang til Katedralen i Santiago de Compostela har været et absolut most for pilgrimmene siden, den blev rejst mellem 1168 og 1188. Portalen blev bygget som en del af den nye Katedral, som det kristne kongedømme Leon stod bag, efter at mauerne (muslimerne) havde angrebet Santiago i 997 og brændt den oprindelige kirke ned. Den nye Katedral skulle stå som et kæmpe kristent monument vendt mod muslimerne i syd.
Og Pórtico da Gloria er en fantastisk del af katedralen, der viser middelalderkirkens syn på verden. Øverst på portalen, der bærer selve den fysiske kirke, sider Vorherre Jesus Kristus, lige under i en lang række, hans apostle, med apostlen Jakob som den fremmeste. Derefter følger "utallige" helgener, og nederst pilgrimme og "almindelige kristne", men fjerner man pilgrimmene og de "almindelige kristne" vælter portalen og kirken. Symbolikken er ikke til at tage fejl.
Og netop her ved Pórtico da Gloria har pilgrimmene ved ankomsten til Santiago siden slutningen af 11 tallet, altså i over 800 år, stået og sat deres hånd nederst på portalen for at understrege, at en hver pilgrim, der kom ind til Santiago var med til at bære kirken, troen og hele kristendommen.
Nu er hele herligheden restaureret (og det har været dyrt), og man skal af en særlig indgang for at komme ind og se Pórtico da Gloria, desværre. Man kan bestille billet på nettet i forvejen, og i følge et nyligt indslag i en Galicisk lokal TV-station: http://www.crtvg.es/informativos/peregrinos-e-turistas-agardan-longas-colas-na-catedral-de-santiago-4168509?fbclid=IwAR0e7IWWOP7x6S64jSxlEpdvYI1QDFahDAPXO8sJJeZuf5ULSWD_wl4L8aY , skal man helst være på tasterne på Katedralens hjemmeside 2 uger før ankomsten til Santiago. En pilgrim, der nylig gik til Santiago, oplyser dog, at hun kom ind uden at have forudbestilt, men efter over en times ventetid.
Ja, den tid er forbi, hvor pilgrimmene bare, som på billedet fra 2006, på vej ind i Katedralen gik forbi Pórtico da Gloria, kiggede op på det fantastiske værk og satte hånden på pillen, som millioner af pilgrimme har gjort gennem over 800 år.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar