mandag den 12. august 2019

"Compostela" for pilgrimstur til Rom og Assisi

Det er også muligt at få en certifikat, hvis du går til Rom eller Assisi. I Assisi kan du endda få et til dit kæledyr.
Langt de fleste pilgrimme, der går til Santiago de Compostela, går på pilgrimskontoret, når de ankommer for at bede om et compostela (en slags bevis/certifikat for veludført pilgrimsvandring). Det kræver, at pilgrimmen har gyldigt pilgrimspas (Credential) og har gået de sidste 100 km til Santiago til fods ( eller cyklet det dobbelte). Pilgrimspasset skal have to stempler pr. vandrerdag i passet fra de sidste 100 km.
Rom: Men hvad mange pilgrimme ikke ved, er; at det også er muligt at få et certifikat, hvis man går til Rom. De fleste går af middelalderruten Via Francigena, der begynder i Canterbury i Sydengland og via Frankrig, Schweiz og Italien ender i Rom efter ca 1.800 km. Man behøver dog langtfra at gå hele vejen. Her kræves det ligeledes, at man har gyldigt pilgrimspas (Credenziale), og at man har gået de sidste 150 km før Rom eller cyklet 400 km. Certifikatet (compostelaet) har et meget langt navn: "Testimonium Peregrinationis Peractae ad limina Petri", og henviser til indgangen/nedgangen til Peter og Pouls grave under Peterskirken.
Certifikatet og/eller pilgrimspasset/Credenziale giver endvidere ret til gratis overnatning to nætter på pilgrimsherberget i Trastevere.
Assisi: Alle pilgrimme, der besøger den hellige Franz og den hellige Claras grave i Assisi har mulighed for at få et såkaldt "Chartula Peregrini", og det uanset om du går, cykler, tager med fly, tog og/eller bil til Assisi. Chartula Peregrini er et åndeligt "certifikat" og kræver ikke nogen fysisk aktivitet. Men det er( som noget forholdsvis nyt) også muligt at få et særligt Chartula Peregrini, der gives til de pilgrimme, der har gået eller cyklet til Assisi. Her gælder de samme betingelser, som på vejen til Sankt Jakobs Grav, Santiago de Compostela. 100 km for gående og 200 km for cyklende. De fleste pilgrimme går af den forholdsvis nyetablerede pilgrimsvej fra La Verna til Assisi, Cammino di San Francesco di Assisi/ la Via di Francesco. Men i Assisi har de derudover et særligt certikat. Den hellige Franz er kendt som "dyreres ven", og hvis du har de firbenede kæledyr med til Assisi kan du modtage et særligt "kæledyrscertifikat", hvor udstederne endda skriver navnet på dyret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar