lørdag den 18. august 2018

Støv, mudder, sol og regn/Polvo, barro, sol y lluvia

En af den moderne pilgrimsvandrings fædre, præsten i Nájera, don Eugenio er død. Han tog imod pilgrimme, lavede herberg, skrev digte og læste messer og gav de pilgrimmene, der ønskede det, et par ord med på vejen.
I midten af 80erne og 90erne, da der endnu kunne være langt mellem overnatningsmulighederne på Camino Frances, og det ind imellem også kunne knibe med at finde gule pile, var der gode mennesker langs Camino Santiago, der hjalp pilgrimmene på vej. En af dem, præsten Eugenio Garibay Baños, altid bare kaldt don Eugenio, er død. Don Eugenio var sognepræst i to sogne Nájera og Azofra - to pilgrimsbyer, der ligger med små 6 km imellem på 7-8-9 etape af Camino Frances, hvis man har taget turen helt fra Saint Jean Pied de Port. Ved indgangsporten til Najera står der en sten med digte skrevet af den karismatiske præst, som mange pilgrimme skylder tak. På stenen står der bl.a. disse ord af den kære don Eugenio: Polvo, barro, sol y lluvia ( Støv, mudder, sol og regn - det er pilgrimmens lod).
Da jeg gik Camino Frances her i foråret - følte jeg mig helt hjemme, her havde jeg gået så mange gange før. Men der var noget, som manglede. Første gang for mange år siden, da jeg ikke brugte stok, kunne bære 19 kilo, hvor der var langt mellem herberger, men fin modtagelse af mange pilgrimsvenner langs "Caminoen" - ikke mindst præster, var der her i 2018 en ting, der gik op for mig. De fleste af disse moderne pilgrimspionære er syge, pensionerede eller døde. Jeg har skrevet lidt om det i en min pilgrimsdagbog her på siden den 15. maj i år.
Nu læser jeg så på nettet, at don Eugenio er død. Hvis du har mødt ham eller bare vil læse lidt om dette karismatiske menneske, præst og digter. Kan du se mere på denne hjemmeside: http://elcaminodesantiagodesdeasturias.blogspot.com/2016/01/eugenio-garibay-banos.html
Jeg vil hædre ham ved at bringe et ældre foto fra herberget i Nájera, der måske ikke helt lever op til den standard som pilgrimme gerne ser i dag, men som stadig drives af frivillige på donative-basis. Don Eugenio, må Guds evige lys skinne på dig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar