fredag den 31. august 2018

Byggerod i o Cebreiro

Flere pilgrimme på Camino Frances melder i disse dage om omfattende "byggerod" i o Cebreiro, og at flere herberger er midlertidig lukket.
Er du på Camino Frances eller på vej til Sydfrankrig for at gå den, er der måske en information her du kan bruge. O Cebreiro, der ligger som porten til Galicien, er og har altid haft en særlig betydning for pilgrimmene - både i middelalderen og i dag. Klostret i o Cebreiro rummer en skat, idet der i følge klosterets historie fandt et mirakel sted en vinterdag for over 800 år siden, da nadveren ret så bogstaveligt blev forvandlet til kød og blod. I nyere tid var det her, at en - nu afdød - munk og præst, Elias Velina (kaldet Don Elias) i 1981 tog initiativ til at male de gule pile fra Roncesvalles til Santiago.
Stedet har i over 1.000 år været et vigtigt spansk religiøst valfartssted og pilgrimscenter for Santiagopilgrimme.
Nu melder flere pilgrimme på diverse hjemmesider - som ikke er bekræftet fra officielt hold - om byggerod i den lille bebyggelse rundt om kloster og kirke i o Cebreiro, hvilket skulle have medført midlertidig lukning af såvel restauranter som overnatningssteder. Derfor følgende råd: Villafranca del Bierzo er den sidste større station før o Cebreiro, og i samtlige herberger (og formentlig også andre steder) må det være muligt at få noget information inden turen går ud af byen og op af den stejle sti mod o Cebreiro.
Jeg har altid gået den direkte og en smule nemmere vej fra Las Herrerías til toppen, o Cebreiro, med en undtagelse, nemlig på min seneste Camino Frances her i foråret 2018, hvor jeg fulgte de gule pile og gik af den "officielle" sti og passerede La Faba 4-5 km før toppen på min vej op. Her fandt jeg et tysk - forholdsvis nyt herberg - indrettet i gamle bygninger tæt på den tidligere sognekirke, som også var sat i stand af tyskere. Stedet hedder slet og ret Albergue de La Faba og ligger klods op af kirken, der er helt vidunderlig. Jeg blev der om natten og havde en rigtig god oplevelse sammen med forholdsvis få pilgrimme, flest tyskere. Dagen efter passerede jeg tidlig morgen o Cebreiro og kunne konstatere, at der nu er væsentlig flere mindesten for præsten og munken Don Elias, end senest gik forbi.
Altså: Det er muligt at overnatte godt og billigt lige før toppen. Selv fik jeg i den lokale bar/restaurant primo maj i år en af de bedre pilgrimsmiddage (aften) i hyggeligt lag, hvor fællessproget undtagelsesvis var tysk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar