mandag den 13. august 2018

En sørgelig pilgrimshistorie !

Tysk pilgrim død på Via de la Plata på en af "marathon-etaperne".
Denne sørgelige historie er ikke versificeret fra officielt hold, men flere spanske - og i øvrigt andre pilgrimshjemmesider - fortæller, at en 40 årig mandlig tysk pilgrim er død af hedeslag to kilometer før Cañaveral på Via de la Plata. Det forlyder, at den tyske pilgrim gik fra Cáceres til Embalse de Alcántara ( ca 12.-dagen efter Sevilla, og for den nu afdøde pilgrim 3. dagen efter Merida), en tur på ca 34 km. Embalse de Alcántara er en kunstig stor sø - ingen by, ingen bebyggelse, kun et herberg og en hostal, der nu er lukket. Herberget ligger i øvrigt ned til søen ca 600 meter fra selve pilgrimsstien. Sidste "vandpost" og bebyggelse/pausested før herberget ved søen ligger knapt 23 km før. Da pilgrimmen når frem oplever han (det samme som undertegnede i foråret 2017), at herberget er lukket. Næste vandpost/pausested/overnatning er byen Cañaveral 12 km væk, og der er altså ingen mulighed for at få fyldt vandflasken undervejs. Den tyske pilgrim skulle være faldet død om ca 2 km før Cañaveral efter at have gået ca 44 km på en dag i 40 graders varme.
Informationerne til ovenstående historie har jeg bl.a. fundet på dette link: https://www.hoy.es/prov-caceres/muere-peregrino-aleman-20180806125933-nt.html som går for at være en pålidelig informationkilde i Spanien.
Herunder - i min formentlig ikke helt korrekte oversættelse - et referat af ovenstående historie fra linket/hjemmesiden www.hoy.es (Spanien i dag):
"Jeg begynder min tur på Vía de la Plata onsdag. Jeg vil gå fra Merida til Finisterre",
sådan skrev Josef Scheffler på Twitter for seks dage siden. Den 1. august var han i den ekstramadurenske hovedstad klar til at begynde sin pilgrimsvandring til Santiago. Der kommer han desværre aldrig. Den 40 årige tyske pilgrim døde omkring to km før Canaveral, hvor han skulle tilbringe fredag ​​aften og nat.
Den fredag ​​præciserer han i netop den sidste besked på nettet. «Nu samler jeg styrke i Casar de Cáceres. Der er intet i de næste 22 kilometer, intet, "skrev han .
Omkring klokken 19 fredag ​modtog ejeren af Cañaveral-herbeget, Martín Miguel Orovengua, et telefonopkald fra Josefs kone.
"Hun ringede til mig fra Tyskland, hun fortalte mig, at hendes mand havde kontaktet hende, at han havde svært ved at komme frem, og om nogen kunne kigge efter ham".
Martin kørte ud i området, hvor han mente, at den tyske pilgrim var; mellem søen Alcántara og byen Cañaveral.
"Men jeg fandt ham ikke, så omkring klokken 21, fik jeg hjælp fra andre i byen og søgningen fortsatte; fordi Josefs mobiltelefon ikke svarede ».
Josefs lig blev fundet mere end 24 timer senere, omkring 22,00 lørdag aften, omkring to km fra Canaveral, men ikke på selve stien Via de la Plata, men ca 200 meter væk.

Kommentar: Det er ikke bare ærgerligt, men også dybt kritisabelt af Via de la Plata, hvor lokale borgmestre i årevis kæmpede for at få ruten gjort til verdensarv, hvilket lykkedes, og nu løber fra alle løfter om at holde stien i gang ved at etablere overnatning og anden service langs ruten.
Jeg har gået Via de la Plata to gange. Og jeg ville aldrig gå ruten i august, som den nu afdøde tyske pilgrim. Men trods det følgende: Det er en fantastisk pilgrimssti både historisk og spirituelt, men den er fysisk meget krævende - ikke på grund af bjerge. Ruten er temmelig flad de første 700 km, hvor den går gennem uendelige landbrugslandskaber med fritgående køer og sorte grise. Og der er meget langt mellem bebyggelse, ingen pausesteder, ingen vandposter og flere steder 30-40 km uden nogen former for service (butik, vandpost - ja ikke engang en bænk eller et sted, hvor man kan sidde - og slet ingen overnatning). Alle politiske løfter om at gøre ruten mere pilgrimsvenlig er aldrig blevet opfyldt - tværtimod lukker der herberger ned uden information på nettet eller andre steder. Jeg er selv kommet til et herberg på Via de la Plata, hvor der på døren var skrevet med næsten ulæselig håndskrift - lukket indtil videre.
Historien på nettet om tyskeren går på, at han døde, fordi herberget, der i følge nettet og ikke mindst en af de mest pålidelig pilgrimshjemmesider www.gronze.com var åbent; alligevel ikke var det. Og at han derfor måtte fortsætte i over 40 graders varme yderligere 12 kilometer uden vand, men ikke nåede frem. Sørgeligt - og uansvarligt af dem, der har ansvaret for Via de la Plata.
Her et foto af en pilgrim på vej til herberget ved søen, Embalse de Alcántara, hvor herberget havde åbent.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar