torsdag den 16. august 2018

Problemer på Via de la Plata

Nu er herberget i Embalse de Alcántara åbent igen. Men det var lukket for få dage siden, da den nu afdøde tysker Josef Scheffler hev i døren.
Via de la Plata (Sølvruten) er en anderledes pilgrimsrute end de andre ruter i Spanien. Jeg har gået ruten to gange i 2012 og i 2017, begge gange hele ruten fra Sevilla til Santiago via Camino Sanabres. Jeg kan anbefale andre pilgrimme at gå ruten, men som følge af dødsfaldet på ruten her i august i år, andre dødsfald tidligere, samt meldinger fra andre pilgrimme og mine egne oplevelser på ruten, vil jeg gerne komme med et par advarsler.
Først kort den sørgelige historie om Josef Scheffler. Fredag den 3. august gik han fra Cáceres til Embalse de Alcántara, en tur på næsten 34 km. De sidste 22,5 km uden bebyggelse og mulighed for at få vand. Da han ankommer til Embalse de Alcántara, der er en stor kunstig sø med kun to bygninger i nærheden af pilgrimsstien, et hostal og et herberg, er dørene låst. Herberget er lukket, selvom det fremgik af nettet, at det var åbent. Josef Scheffler er klar over, at han er i problemer i varmen uden vand. Han ringer til sin kone og informerer hende om problemerne, inden han fortsætter mod næste bebyggelse, byen Cañaveral 12 km væk. Han dør to kilometer før byen. En sørgelig og rystende historie.
Nu meddeles det, at herberget i Embalse de Alcántara er åbent igen. Men hvornår lukker de igen ned uden at meddele noget om det ?
Jeg husker selv tydeligt min seneste tur på samme etape i fjor. Jeg ringede i forvejen til herberget - ingen svar, og www.gronze.com advarede om, at det kunne være lukket. Så jeg planlagde med at gå uden om herberget og overnattede derfor i Casar de Cáceres 22,5 km før herberget ved søen. Men der var længere. På grund af anlægget af Spaniens hurtigtogsbaner, måtte vi pilgrimme gå en pæn omvej. Så alt i alt blev det til 37-38 km uden en vandpost eller bar, før jeg gik ind i Cañaveral, der ligger 12 km efter søen. Jeg havde heldigvis 2 liter drikkevand, altså to kg vand med. Men det vejer. Det viste sig iøvrigt, at herberget ved Embalse de Alcántara var lukket.

Via de la Plata er efter undertegnedes opfattelse langt den mest anstrengende pilgrimsrute i Spanien. Ja, og jeg har gået Camino Primitivo op og ned af bjerge, men her er der kortere (færre kilometer) mellem vandposter og pausesteder end på Via de la Plata. Derfor følgende råd til de læsere af denne hjemmeside, der kunne tænke sig at gå Via de la Plata, som afgjort er en både historisk interessant og spirituel rute med gode muligheder for pilgrimsfællesskab undervejs, ligesom der er flere gode herbergsoplevelser.
1) Jeg vil kun anbefale Via de la Plata i april/maj og sent september/oktober. Det er alt for varmt at gå ud af Sevilla om sommeren.
2) Det er ikke nogen dårlig ide at have pilgrimserfaring - altså prøv en af de andre spanske pilgrimsruter først.
3) Der er på flere etaper meget langt mellem overnatningsmulighederne, så tjek hver gang i forvejen om herberget for enden af dagens etape nu også har åbent. Ring dagen før.
4) Gå altid med ekstra vand, også selvom rygsækken bliver tungere. Jeg har daglig båret langt mere vand på Via de la Plata end på nogen af de andre spanske pilgrimsruter.
5) Og ikke mindst. Vær i god form. På Camino Frances kan man nu gå så korte etaper, at det er muligt at komme i form undervejs. På Via de la Plata er de fysiske krav langt hårdere.
Og her et foto fra september 2017, der meget godt illustrerer de - ind imellem - næsten uendelige vidder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar