fredag den 3. august 2018

Juli - nok en pilgrimsrekord i Santiago

Der går stadig flere og flere pilgrimme til Santiago i Spanien. Og denne sommer vil samlet give en ny pilgrimsrekord.
Alle spådomme om, at pilgrimsvandring til Santiago snart topper, fordi der er alt for mange pilgrimme på Caminoerne i Spanien, holder indtil videre ikke stik. Tværtimod stiger antallet måned for måned - også i år - og flere og flere middelalderlige kristne pilgrimsstier i Europa reetableres, ligesom der - med mere eller mindre held - laves nye pilgrimsveje. Herhjemme laves/udbydes der gruppepilgrimsvandringer af "klosterruten"; Mors rundt, hærvejen og meget mere. I andre lande f.eks. Tyskland er der de senere år lavet Bonitifatius rute, Økumenisk pilgrimsrute, Hildegard af Bingen pilgerweg - alle ruter, der ikke eksisterede i middelalderen, ligesom der i Italien er etableret en Frans af Assisi pilgrimsrute, der ser ud til at være blevet lige så populær som den middelalderlige reetablerede Via Francigena. Men mens jakobsvejene i først og fremmest Spanien og Portugal, samt Frankrig får flere og flere pilgrimme, ligesom pilgrimsvandring i Italien synes at blive mere populært, virker det som om at pilgrimsruterne i Nordeuropa fortsat har svært ved at slå an - i hvert fald på individuel basis.
Og i Spanien bare fortsætter og fortsætter antallet af Santiagopilgrimme at stige. I juli i år blev det til 50.868, der kom til pilgrimskontoret i Santiago og bad om et compostella. Det er 3.398 (7,2%) flere end i juli i fjor, hvor der kom 47.470 pilgrimme ind til Santiago. I juni og juli i år er det altså blevet samlet til 96.553 pilgrimme imod 89.089 i de samme måneder i fjor, så allerede nu tør jeg med sikkerhed spå, at denne sommer rent antalsmæssigt bliver den største i Santiago de Compostellas pilgrimshistorie, idet pilgrimskontoret i august med meget stor sandsynlighed vil tælle over 60.000 pilgrimme, så de 3 sommermåneder tilsammen vil give 150.000 santiagopilgrimme.
Og sommeren 2018 ser ligeledes ud til at få den samme pilgrimsprofil, der har tegnet sig i snart flere år. Spanierne udgør over halvdelen af pilgrimmene i modsætning til resten af året, hvor pilgrimme fra Spanien er blevet i mindretal i Spanien. De spanske pilgrimme kommer fra hele landet - også fra Catelonien, og de går forholdsvis en meget kortere pilgrimstur end de mange ikke-spaniere, idet over 1/3 af det samlede antal pilgrimme i sommermånederne (primært Spaniere) begynder deres pilgrimsfærd ca 100 til 120 km før Santiago i Sarria, Tui, Fisterra/Muxia, Ferrol eller Lugo. Andelen af pilgrimme, der går primært af religiøse grunde er også langt større om sommeren, idet mange spanske menigheder, ungdomsgrupper m.m. ofte arrangerer fælles pilgrimsvandringer - ofte med en præst i front.
Og ikke-spaniere, her er det først og fremmest italienere, amerikanere (USA) tyskere, portugisere, franskmænd og polakker, der kommer ind til Santiago. Af de ankomne Santiagopilgrimme i juli havde - trods ovenstående - næsten 4.000 begyndt deres pilgrimsfærd i Saint Jean Pied de Port (800 km), og næsten 400 i Le Puy (1550 km). I øvrigt er sommermånederne også - trods varmen - højsæson for pilgrimsvandring i Frankrig og Italien.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar