mandag den 7. september 2015

Camino Frances har været fyldt med pilgrimme hele denne sommer.

135.518 pilgrimme er kommet ind til Santiago i de tre sommermåneder i år. Det er 11.695 flere end i de samme måneder i fjor.
Det giver 1.473 i gennemsnit hver dag i de tre sommermåneder - flest fra 25. juli og hen til slutningen af august. I alt har 86.699 eller knapt 64 % - af pilgrimmene gået ind til Santiago af den franske rute, Camino Frances, hvor overnatningssystemet - især i Galicien - har været tæt på sammenbrud, og galiciske nyhedsmedier har meldt, at flere pilgrimme har sovet i sommernatten under åben himmel.Det er dog langt fra alle pilgrimme på den franske rute, der har taget turen helt fra Saint Jean Pied de Port. En meget stort del, nemlig 1/3 eller 29.310 har kun gået de sidste ca. 114 km fra Sarria. 13.746 har begyndt deres pilgrimsfærd i Saint Jean Pied de Port, her til skal lægges et mindre antal, der er startet i Frankrig før Saint Jean Pide de Port eller endnu længere væk, samt de pilgrimme, der er kommet ind i Spanien via Somportpasset og derfor først støder på den franske rute lidt før Puenta la Reina. Der er altså rigtig mange pilgrimme på den franske rute om sommeren. På de første etaper skal man regne med mellem 150 til 200 pilgrimme på hver overnatningssted daglig, hvorefter antallet stiger stødt på vejen mod Santiago for at kulminere i Sarria, og igen umiddelbart før Santiago, når Camino del Norte og Camino Primitivo støder til.
( Her et billede fra maj i år lige uden for Los Arcos, hvor man tidligere skulle gå 13-14 km uden bebyggelse og vandposter fra Villamayor, men hvor det store antal pilgrimme ligesom flere andre steder på ruten, har givet basis for at nogle kan tjene til det daglige brød, samtidig med at pilgrimmene får service på steder, hvor der tidligere var ret øde.)
Der kan dog - især i Pyrenæerne (Roncevalles ) være langt flere overnattende end det samlede antal pilgrimme, der når Santiago, kunne tyde på. Der er nemlig mange franske pilgrimme, som går fra Le Puy til Roncesvalles. Jeg har passeret Roncesvalles senest i midten af maj 2014, hvor der overnattede mellem 250 og 300 pilgrimme på klosteret, der har plads til knapt 200 på det forholdsvis nye hovedherberg og 100 pilgrimme på det gamle. Andre pilgrimme deler ruten fra Saint Jean Pied de Port over flere år, sådan at de over en uge eller lignende går et nyt stykke af Caminoen hver sommer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar