fredag den 2. februar 2018

Vinterpilgrimsvandring bli'r mere og mere almindeligt

I januar i år kom 1.628 pilgrimme ind til Santiago, deraf 995 af Camino Frances og tæt på 235 er startet i Saint Jean Pied de Port eller endnu længere væk; Holland, Rom, Le Puy eller i Spanien; Barcelona eller Jaca.
For få dage siden passerede jeg Madrid Lufthavn. Her så jeg ikke mindre end 4 pilgrimme hastigt "løbe" forbi mig, da jeg selv havde travlt med at nå næste fly. Om pilgrimmene var på vej til eller fra Camino'en ved jeg ikke, idet jeg desværre ikke stoppede dem og spurgte, hvor de skulle hen. Deres "uniform" og rygsæk, samt måde at gå på, var af en karakter,så jeg ikke var i tvivl om, at der var tale om pilgrimme. Og nu viser tallene for januar fra Katedralen i Santiago, at pilgrimsvandring om vinteren er blevet mere og mere almindeligt, ligesom div. hjemmesider melder om flere åbne herberger i vintersæsonen - primært langs Camino frances, men efterhånden også på flere af de andre store ruter.
Jeg kan ikke dy mig for følgende sammenligning. Da jeg gik ind i Santiago i maj 1997, var vi ialt 1.408 pilgrimme, der gik ind i samme måned. Der var pilgrimsliv langs hele ruten, og jeg havde en fantastisk pilgrimstur. I januar i år kom der 200 flere ind end i maj 1997, og ialt 1.628. I januar 1997 blev det "kun" til 38 pilgrimme, der havde langt vanskeligere forhold at gå under end pilgrimmene i januar i år, både når det gjalt lange stykker af landeveje med bilerne drønende forbi, samt væsentlig færre overnatningsmuligheder og pausesteder, barer m.m. På et punkt yderligere er der en sammenligning. I 1997 var ca 2/3 af alle pilgrimme mænd.
Det samme fordeling på køn ses nu i vintermånederne december, januar og februar,hvor der er langt flere mænd end kvinder på Caminoen i modsætning til årsgennemsnittet for 2017, hvor der var stort lige mange af hver køn.
Her et fantastisk vinterbillede fra Camino Aragones denne vinter, som du kan se på www.gronze.com , hvor jeg har taget billedet fra.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar