lørdag den 10. februar 2018

Camino Primitivo med kortere etaper

Camino Primitivo på 14 dage er lidt af en udfordring, men det kan sagtens lade sig gøre.
Jeg modtager indimellem spørgsmål via mail her til siden, hvor jeg i anonymiseret form offentliggør svaret her på siden, så eventuelt andre kan læse det. Her et af dem:
Kan jeg gå Camino Primitivo på 2 uger ?, lyder spørgsmålet, og svaret er ja, men med et forbehold. Turen er på ca 325 km, og 24 km pr. dag er for de fleste pilgrimme ikke nogen stor udfordring. Men begynder du din tur i Oviedo bør du være opmærksom på, at den store opstigning til bjergene efter Borres kommer efter ca 84 km - en strækning de fleste pilgrimme vil dele over 3 dage - eller som jeg har set nogle pilgrimme gøre, tage den sidste overnatning før opstigningen efter ca 80 km ved Campiello, hvor der er flere overnatningsmuligheder i langt bedre standard end det alt andet end "lidt slidte (ulækre)" herberg i Borres, der ligger strategisk godt lige før opstigningen. Det betyder imidlertid at turen over de højeste bjerge på ruten bliver nok en tand mere udfordrende.
Da jeg gik ruten i 2016 startede jeg i Bilbao på Camino del Norte, netop for at komme i form inden opstigningen. Og det det viste sig at være en god ting for en ældre herre som undertegnede. Min mangeårige gode tyske pilgrimsven, Herbert, som jeg mødte i Oviedo, havde rimnelig store problemer på turen fra Borres til Hospital, og jeg kunne konstatere at andre pilgrimme også led mere end godt var. Men Herbert og jeg havde også taget turen fra Oviedo til Borres på 3 dage - i øvrigt uden problemer. Fra Borres går turen op og op, lidt ned og op igen. Og vælger du turen over hospital til Berducedo er der formelt set kun ca 24 km. MEN hvilken 24 km - beregn 7 timer plus pauser.
Derfor følgende forslag:
Der er to ruter over bjergene - alternativet til turen over Hospital er ruten tæt på landevjen, hvor det oven i købet er muligt at finde overnatning undervejs i byen, Pola de Allanda. Jeg har kun gået den den svære rute, nemlig turen over Hospital, og skal jeg gå turen igen vil jeg tage den samme, da turen over Hospital på 4. eller 5.-dagen fra Oviede rent naturmæssigt var turens absolutte højdepunkt. Du kan se et par billeder nedenfor.
Men hvis jeg ikke var enten a) i absolut topform eller b) begyndt at gå flere dage før Oviedo på Camnino del Norte for at komme i form, vil jeg foreslå, at man deler de første ca 83-84 km over i 4 dage, så "buen ikke er spændt for hårdt" før opturen. Er vejret dårligt, foresår jeg den lidt lettere alternativrute, som jeg altså ikke selv har gået.
Jeg kan se, at den spanske pilgrimshjemmeside www.gronze.com har et forslag til etaper, der tager højde for, at man bør bruge lidt ekstra tid fra Oviedo til Borres.
Men her lidt billede fra turen over Hospital:

2 kommentarer:

  1. Vi er seks personer der gerne vil gå sammen, men vi er i tvivl om hvor let det er at finde overnatning på camino de primitivo? Håber du kan hjælpe

    SvarSlet
  2. Hvis I sender en mail til jakobsvejen@gmail.com, så skal jeg nok forsøge at hjælpe jer.
    Buen Camino
    Poul Erik

    SvarSlet