lørdag den 24. februar 2018

Frivillige og naboer langs Caminoen

Pilgrimstræffet i Hillerød fredag, den 16. marts har udover generel pilgrimssnak to små oplæg om "livet lands Caminoen".
Katolsk Orientering, der udkom i går, har en artikel om pilgrimsvandring - primært i Spanien. Her et uddrag af artiklen, der blandt andet omtaler pilgrimstræffet i Hillerød om 3 uger:
Ved forårsmødet i år i Sankt Vilhelms Kirke i Hillerød, er hovedtemaet netop "frivillige langs pilgrimvejene", herunder et oplæg om, hvorfor spanierne i de mange byer og landsbyer langs pilgrimstierne kan blive ved med at tage godt imod 1000-vis af pilgrimme, der dagligt - især i sommerhalvåret - i en uendelig strøm går gennem byerne ofte efterladende sig affald, samt støjende besøger de lokale barer, butikker m.m. Spanske Maria Pilar Lorenzo gik Camino Frances i fjor, og hun har sit bud på, hvorfor spanierne tager så godt imod de 1000-vis af ofte ikke-spaniere, som fylder meget langs pilgrimstierne:
”Genopdagelsen” af Caminoen,er ikke alene en ny trend. I Middelalderen gik hvert år mange tusinde pilgrimme samme vej. Og jeg er overbevidst om, at folk i de små landsbyer, Caminoen passerer, har en historisk fornemmelse for det særlige ved det sted, hvor de bor.. De mange stednavnene med "del Camino" i , fortæller historien. Da pilgrimsvandringen forsvandt blev landsbyerne ret isolerede, og nu hvor de mange pilgrimme er kommet tilbage, og ofte kommer langvejsfra, er de stolte af deres Camino og deres historie, siger Maria Pilar Lorenzo, der på pilgrimstræffet i Hillerød giver sit bud på livet langs de mange pilgrimsruter i Spanien, sammen med den danske pilgrim Torben Andersen, der i januar og februar i år, har været frivillig på Albergue de peregrinos Siervas de María i Astorga ( ca 260 km før Santiago) nær den store spanske by Leon, hvor der om vinteren overnatter mellem 5 og 20 pilgrimme dagligt - om sommeren over 100 hver nat.
Torben Andersen fortæller, at langt de fleste pilgrimme er hjælpsomme, søde og taknemmelige for det arbejde der gøres for dem langs Caminoer'ne i Spanien, og for de fleste hospitaleros gælder: Glæden ved dagligt at tale med trætte, men glade og særdeles søde pilgrimme bærer lønnen i sig selv. siger Torben Andersen
Lige nu forbereder et ukendt antal danskere sig på at gå en af de mange pilgrimsruter til Santiago i indeværende år. Er du selv en af dem, eller har du bare lyst til at høre mere om pilgrimsvandring, kan du tilmelde dig forårets pilgrimstræf, fredag den 16. marts kl. 17.00 i Sankt Vilhelm Kirke i Hillerød. Mødet arrangeres af en mindre gruppe katolske santiagopilgrimme med repræsentanter for menigheden i Hillerød som værter ; ikke-katolikker er også meget velkommen. Der begyndes med messe kl. 17.00 med sognepræst Hans Esmark, hvorefter der er møde med fællespisning og oplæg, samt snak om alle typer pilgrimsspørgsmål - også af praktisk karakter. Af hensyn til planlægningen vil arrangørerne gerne have tilmelding på jakobsvejen@gmail.com

Ingen kommentarer:

Send en kommentar