søndag den 4. februar 2018

Pilgrimsmessen i Santiago flytter kirke

Skal du gå en af caminoerne til Santiago i år, er det langt fra sikkert, at du kan afslutte turen med pilgrimsmesse i katedralen.
Katedralen i Santiago, hvis ældste dele er fra 1000-tallet og rummer resterne af apostlen Jakobs grav; og er det fysiske mål for de mange caminoer/jakobsveje i Europa, har nu i årevis været under restaurering udvendig. I år er turen kommet til den indvendige del af kirken, og det betyder væsentlige ændringer i de mange gudstjenester/messer i kirken. Den største ændring vil for mange pilgrimme være flytningen af den store daglige pilgrimsmesse kl. 12.00 fra katedralen til iglesia de San Francisco. San Francisco er en stor middelalderkirke ikke langt fra katedralen; den blev påbegyndt sent i 1200-tallet efter at Franz af Assisi selv havde været på pilgrimsvandring til Santiago, og der været inspirator for anlæggelse af kloster og kirke, som stadig står. De store messer i weekenden vil man fortsat forsøge at læse/holde i katedralen, men det er mere end tvivlsomt at det store røgelseskar, del Botafumeiro, vil være i sving i 2018.
Der har i de senere år i hele "hoved-pilgrimssæsonen (maj til og med oktober) været op til 13-14 messer dagligt i katedralen, 5-6 på spansk, herunder de to store pilgrimsmesser med overfyldt kirke kl. 12.00 og 19,30, samt daglige messer på tysk, italiensk, fransk, engelsk, portugisisk, polsk og lejlighedsvis på koreansk og japansk. Hvor og hvordan messetiderne bliver i indeværende år, er endnu ikke offentliggjort.
Her billeder af henholdsvis del Botafumeiro i katedralen, som formentlig ikke kommer i brug i år, og San Francisco, som vil danne rammen om mange pilgrimsmesser i stedet for katedralen. Jeg har forstået på de meddelelser, der går ud, at det langt de fleste dage i år vil være muligt at besøge gravtomten, hvor man mener, at apostlen Jakob ligger begravet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar