mandag den 26. februar 2018

Vinter-caminoen som alternativ

Med flere og flere vinterpilgrimme, kan Camino Inverno blive et alternativ for de sidste ca 200-260 km mod Santiago. Og nu får Camino Inverno hjælp af historikerne.
Jeg skal gå turen medio maj til medio juni i år, og har egentlig et spørgsmål til de sidste 100 km. Jeg har gennem flere grupper læst at de sidste 100 km er ren cirkus. Er der ikke andre mulige ruter på de sidste km så man kommer en anden vej ind til Santiago?, lyder spørgsmålet.
Og svaret er Ja, der er et alternativ, nemlig Camino Inverno, hvis pilgrimsforening i nu snart ti år har forsøgt at få anderkendelse fra de andre pilgrimsforeninger i Spanien, men uden held. Derom lidt senere nede i artiklen.
Hver enkelt pilgrim har selvfølgelig sine egne holdninger til, hvordan en pilgrimsrute skal være. Undertegnede mener ikke, at Camino Frances (Saint Jean Pied de Port til Santiago) er et cirkus, men den har udviklet sig til en anden type pilgrimsfærd end jeg oplevede det fra 10 til over 20 år siden. Der er rigtig mange mennesker, der går af Camino Frances - i fjor 2017 blev det til 180.738, så selvfølgelig påvirker det hele livet langs ruten. Der er pilgrimme overalt, men også et utal af pausesteder, barer og overnatningsmuligheder - langt flere end på andre pilgrimsruter i Spanien, selvom Camino Portugues fra Porto til Santiago faktisk har lige så mange pilgrimme på hvert sted på stien som Camino Frances målt i forhold til kilometer og dagsetaper. Dernæst har Camino Frances langt flere messer og andre religiøse tilbud til de pilgrimme, der også går af religiøse grunde, og derfor gerne vil deltage i fælles kristne aktiviteter undervejs. Hvis man ønsker at gå på en rute med færre pilgrimme er der flere muligheder; se på de to sider: www.mundicamino.com/ ; og www.gronze.com eller nogen af alle de andre pilgrimshjemmesider med ruteoversigter.
Vil man kombinere Camino Frances med Camino Inverno er det en mulighed. Camino Inverno skiller sig ud fra Camino Frances i den gamle ridderby, Ponferrada, knapt 220 km før Santiago. Den er ca 45 km længere end den direkte vej over bjergene, altså godt 260 km. Den ordinære Camnino Frances går over bjergene ved o Cebreio, og Camino Inverno har fået sit navn, fordi den oprindeligt blev brugt om vinteren, når pilgrimmene havde det svært med at passere bjergene i høj sne, og derfor tog den lidt længere tur uden om. Den historiske baggrund for Camino Inverno har været diskuteret livligt - nu i årevis - i Spanien, idet mange mener, at den er opfundet nu og aldrig blev brugt i middelalderen eller renæssancen, hvor pilgrimsstrømmen til Sankt Jakobs grav var stor. Men nu har Camino Invernos pilgrimsforening fået hjælp af historikere. Den galiciske avis, la Voz de Galicia, har for få dage siden skrevet en artikel med omtale af en en krønike fra 1610 af en Diego de Guzmán, der var sendt til Santiago de Compostella af kong Felipe III. Han gik af Camino Frances, men på vej hjem gik han en anden vej nemlig over Monforte, Quiroga og Chantada ( byer på Camino Inverno). Og Diego de Guzmán beskriver, at han tog denne rute efter råd fra andre i Santiago, der fortalte ham, at der var mindre risiko for sne. Læs selv her i artiklen:
https://www.lavozdegalicia.es/notic...-invierno-encargo-rey/0003_201802M25C2991.htm Så nu jubler de formentlig i Camino Invernos pilgrimsforening og siger: Hvad sagde vi. Camino Inverno må derfor være tæt på anerkendelse fra alle sider som en historisk pilgrimsrute. Camino Inverno kan gås hele året, og selvom den er længere end Camino Frances slipper man altså for turen op til o Cebreio, som godt kan værke kraftigt i ben og fødder selv hos garvede pilgrimme - til gengæld går man glip af af et historisk og religiøst centrum som o Cebreio, samt Spaniens - formentlig ældste kloster i Samos og turen over Monte Gozo - bjerget lige før Santiago, da Camino Sanabres (Via de la Plata og Camino Inverno) går ind i byen syd fra.
Hvis du vil gå Camino Inverno skulle denne etape-deling give mulighed for overnatning:
Ponferrada - Médulas
Las médulas - El Barco de Valdeorras
El Barco de Valdeorras - A Rúa de Valdeorras
A Rúa de Valdeorras - Quiroga
Quiroga - Monforte de Lemos
Monforte de Lemos - Chantada
Chantada - Rodeiro
Rodeiro - A Laxe
A Laxe - Outeiro
Outeiro - Santiago de Compostela
Altså 10 etaper, hvoraf de to sidste er på Camino Sanabres, hvor Via de la Plata også er stødt til, sådan at der her er flere pilgrimme, men også flere overnatningsmuligheder. Der er mange pilgrimshjemmesider, der omtaler ruten, og de to spanske hjemmesider, Mundicamino og Gronzo, der er nævnt længere oppe i artiklen, har både etapeforslag, samt overnatningsmuligheder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar