onsdag den 14. februar 2018

Retsag om sti på Via de la Plata

Pilgrimsforeninger har anlagt sag for at få pilgrimsti væk fra landevejen på 3.dagen af Via de la Plata fra Sevilla.
Via de la Plata er - efter undertegnedes opfattelse - en af de hårde jakobsveje/caminoer i Spanien, og det skyldes ikke mindst lange etaper, heraf ofte store strækninger på asfalt. Siden reetablereringen af Via de la Plata for over 20 år siden er der endvidere sket en del ændringer af pilgrimsstien - oftest til det værre. Landmænd har lukket stier ned - oftest - med bl.a. den begrundelse, at pilgrimme ødelægger landbrugsproduktionen.
De der har gået Via de La Plata de seneste år har måttet klare de første næsten 16 km af etapen fra Castilblanco de los Arroyos - Almadén de la Plata af landevej SE 5405, før stien endelig går ind i nationalparken, som så følges til Almadén, hele etapen er på ca 28-29 km. Der er ikke et eneste ordentlig pausested undervejs, hverken ved asfaltvejen eller i selve nationalparken, hvor det dog er umulig at finde en alt andet end dertil indrettet sten at sidde på.
Men nu skal en retsag afgøre om de første 16 km skal tilbage gennem landbrugsjord. Alt fra spanske økologiske organisationer til foreninger af pilgrimsvenner (30 forskellige foreninger i alt) har anlagt sag for at få åbnet den oprindelige pilgrimsvej igen. Sagen kører både mod myndigheder (Andalucia) , en landbrugsmaskinvirksomhed, samt en tyrefægter, der ejer store arealer langs ruten. Det er dagbladet el Diario, der har historien, som rent juridisk synes at være ualmindelig indviklet for en pilgrim som undertegnede, men du kan læse hele historien her: http://www.eldiario.es/andalucia/sevilla/Ecologistas-Junta-Andalucia-Camino-Santiago_0_734577538.html
Her et billede fra nationalparken med bredde jordveje, som efter 16 km med asfalt og biler, virker som den rene lise for fødder og knæ.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar