fredag den 7. april 2017

Herbergs-etikete

Ja, der er uskrevne regler på herbergerne, selvom ikke alle pilgrimme lever op til dem.
Hvad må man og hvad må man ikke, når man overnatter på et herberg undervejs til Santiago ?, lyder spørgsmålet. Og jo der er en del uskrevne og også en del skrevne regler. Herunder et forsøg på at rekonstruere "reglerne" efter hukommelse.
a) Placer rygsækken på gulvet ved køjen - ikke på sengen.
b) eller hæng rygsækken forenden af køjen, hvis det er muligt. Husk at du skal dele med over/underboen og ikke hamstre plads.
c) Gulvet under køjen skal ligeledes deles.
d) Det er ikke venligt at lægge sig direkte på madrassen. Nogen steder uddeler de engangslagner - brug dem. Eller ha' selv et tynd lagen/lagenpose med, som kan lægges under soveposen.
e) Rygsække er tit temmelig beskidte - tænk på, hvor du placerer din.
f) Lyset skal/bør slukkes senest kl. 22.00.
g) Mange pilgrimme står op meget tidligt. Hvis du ikke kan klare det, bør du nok søge et andet sted hen. Lyset tændes normalt senest kl. 7.00 og du skal som regel være ude af herberget senest kl. 8.00 ( eller 9.00)
h) Lad være at bruge vækkeur/ telefonalarm om morgenen. det er ikke velset.
j) Pak ikke dit tøj i plastikposer. det larmer skrækkeligt, når der rodes rundt i "plastikposer" midt om natten eller meget tidligt morgen. Man kan købe lette stofposer i bl.a. tiger, der ikke larmer.
k) Tænk dig om, før du tænder lommelampen/pandelampen midt på sovesalen. Fejende lys rundt i lokale kan genere andre.
l) Tag i det hele taget hensyn til andre: Er der begrænset varmt vand, så stå ikke under bruseren en halv time, og vask ikke tøj i varmt vand. Rydt op i badeværelse og køkken efter dig.
m) Og måske allervigtigst: Bliv ikke for irriteret, når nogen(ofte få) opfører sig alt andet end hensynsfuldt over for resten af pilgrimmene.
Ja, jeg har set fulde og støjende pilgrimme (i øvrigt danskere) gå ind på et herberg og skyndt mig til næste herberg, py,ha; ligesom jeg et par enkelte gange har oplevet, at der var "støjende cafe/værtshus" hele aftenen til stor irritation for mange. Ja, jeg har oplevet ulækre køkkener, hvor de, der havde brugt køkkenet ikke mente, at de skulle rydde op bagefter. Men, men, men langt de fleste pilgrimme er hensynsfulde, hjælpsomme og vil bare al det gode. Og det går kun ud over en selv, hvis man bliver for irriteret. Og jeg har haft flest utrolig gode oplevelser med et godt pilgrimsfællesskab eventuelt med fællesspisning og en positiv stemning, hvor alle på herberget medvirkede til at skabe den gode atmosfære.
Og så er der snorkere på langt de fleste herberger. Tag et par ørepropper med. Jeg synes, at det hjælper. Snorkere hører med til pilgrimslivet, når man overnatter på herberg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar