mandag den 2. september 2019

Overnatning i Pyrenæerne

Det er - stadig - en god ide for førstegangspilgrimme at undgå tage turen over Pyrenæerne af Napoloensruten i et stræk.
Der er - forholdsvis - rigtig mange danskere, der i disse dage er på vej til Saint Jean Pied de Port for at gå af Camino Frances mod Santiago. Her på siden er to artikler meget læst for tiden, nemlig hvor lang er Caminoen og artiklen om undertegnedes seneste tur af Camino Frances i foråret 2018 ( http://www.jakobsvejen.dk/2018/05/camino-frances-800-km-pa-29-dage-april.html ). Så det er naturligt nok at en kommende pilgrim spørger: Jeg har (her i september) forsøgt at bestille overnatning i Refuge Orisson mellem Saint Jean Pied de Port uden held - alt var optaget, hvad gør jeg så ? Skal jeg tage hele turen over i et stræk ? eller Skal jeg gå af alternativruten via Valcarlos ?.
Mit svar er: Hvis vejret tillader det ( og kun hvis vejret tillader det) er turen af Napoleonsruten over Lepoeder (Refuge Orisson) så stor en oplevelse, at jeg stadig anbefaler den vej over. Og så har man to valg, hvis man ikke går over på én dag, hvilket jeg absolut ikke synes er nogen god ide for førstegangspilgrimme.
1)Det bedste alternativ er at gå til Honto og overnatte i Gîte-Chambre d'hôtes Ferme Ithurburia, der ligger ca 5 kilometer oppe af bjerget (ca 500 højdemeter) fra Saint Jean Pied de Port. Herfra er turen over til Roncesvalles afgjort en mulighed på en dag. Jeg har overnattet der en gang og foretrækker Orisson, men er alt optaget der, er det et rigtig godt alternativ Se deres hjemmeside her www.gites-de-france-64.com .
2)Der er en mulighed mere. Her i september går der dagligt en lille pilgrimsbus fra Saint Jean Pied de Port til Orisson og retur. Det er altså muligt at gå op til Orisson og tage bussen ned for næste morgen at køre op igen. De ved besked om bussen (tider og pris)på pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port, hvor det i forvejen er vigtigt at spørge om vejrforhold, ligesom du også her får det første stempel i dit Credential (pilgrimspas) eller køber et Credential.
En overnatning undervejs har et stort minus, nemlig overskud af tid. Det taget max ca 3 timer at gå op til Honto og 4 timer at gå op til Orisson fra Saint Jean Pied de Port. Det giver megen overskud af tid for en pilgrim, der bare gerne vil afsted.
Derfor: Hvis det er muligt tidsmæssigt, så kan du tage turen op til Honto allerede på ankomstdagen til Saint Jean Pied de Port. Ankommer du omkring middagstid eller før; kan du sagtens nå både at spise frokost, besøge kirken og gå på pilgrimskontoret før du begynder opstigningen til til Honto (eller Orisson), hvor du først behøver at ankomme ved ca 17 tiden - altså før det bliver mørkt. Efter en god nats pause er du frisk nok til at tage den sidste del af etapen til Roncesvallers.
Opdelingen af etapen over Napoleonsruren fra Saint Jean Pied de Port til Roncesvalles i to anbefaler jeg, fordi jeg har set alt for mange førstegangspilgrimme gå ned på førstedagen for derefter i nogens tilfælde at kæmpe sig videre med vabler og skader eller helt at give op efter kort tid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar