onsdag den 11. september 2019

Stadig myldretid i Pyrenæerne

Pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port har registreret over 400 pilgrimme dagligt siden 1. september. Det er mere end i fjor.
Her en fortsættelse af info om etapen mellem Saint Jean Pied de Port og Roncesvalles på Camino frances, som blev omtalt i går her på hjemmesiden. Maj og september er altid store pilgrimsmåneder på stort set samtlige pilgrimruter. Men i år ser det ud til, at der er langt flere pilgrimme på vej over Pyrenæerne, end der er plads til på herbergerne på begge sider. Natten til i dag har 60 pilgrimme overnattet på gulvet i en gymnastiksal i Saint Jean Pied de Port - altså tag over hovedet, men i en sovepose på det bare gulv. Det ville undertegnede have svært ved at klare.
På den anden side af toppen ved Lepoeder af Napoleonsruten, som langt de fleste pilgrimme går på denne tid af året, er der ca 300 sengepladser i klostret i Roncesvalles, plus lidt mere på de to hoteller. Men altså langt fra nok til de over 500 pilgrimme, der i nat har sovet i Saint Jean Pied de Port. De pilgrimme, der ikke er plads til i Roncesvalles, må videre til de næste små byer.
Det er muligt at reservere en seng i klostret i Roncesvalles, men kun ialt op til 60 senge pr. nat. De resterende ca 240 senge er til de ankomne pilgrimme ud fra devisen: Først til mølle. Og jeg kan af den info, som jeg får her til jakobsvejen.dk, forstå, at der er reserveret 60 senge pr. nat i Roncesvalles frem til den 17-18 september - altså strømmen af pilgrimme ventes først at tage bare en smule af senere på måneden.
Står du og skal afsted nu, har jeg følgende forslag:
1) Hvis du helst vil gå Napoleonsruten, så prøv at reservere en seng i Gîte-Chambre d'hôtes Ferme Ithurburia i Honto (+33 559 37 11 17) ca 5 km oppe af pilgrimsstien. Der er et herberg i Orisson (+33 559 49 13 03 / +33 681 49 79 56 ) ca 2,5 km efter Honto, men her er alt formentlig optaget. Sover du i Honto, er du allerede fra morgenstunden 1 time til 1½ foran dem, der går fra Saint Jean Pied de Port, og du skulle derfor have meget store chancer for en seng i Roncesvalles.
2) Opgiv at gå over Napoleonsruten, men ta' i stedet turen over Valcarlos ca 11½ km efter Saint Jean Pied de Port. Denne tur er også ganske smuk og langt fra så anstrengende som Napoleonsruten via Lepoeder. Der er flere overnatningsmuligheder i Valcarlos, hvor der i skrivende stund skulle være god plads. Fra Valcarlos er der 12 km med en pæn stigning til Roncesvalles, men den burde ikke tage meget mere end 3 timer - formentlig mindre. Så er chancerne for en seng i Roncesvalles væsentlig større.
3) Drop kampen for en seng og tag til Oloron Saint Marie og gå i stedet af Camino Aragones. Camino Frances og Camino Aragones løber sammen få kilometer før Puente la Reina. Turen fra Oloron Saint Marie over Somportpasset og Camino Aragones er noget længere og tager ca 9 dage mod de 4 (måske 3) dage, før du står i Puente la Reina, men det er en smuk tur med masser af pilgrimsliv og et overskueligt antal pilgrimme.
Uanset hvilken vej du vælger, plejer pilgrimstrømmen at fordele sig efter Puente la Reina, hvorefter "kampen for en seng" bliver langt mindre hektisk, og du kan koncentrere dig om at gå pilgrimsvandring.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar