onsdag den 25. september 2019

Vandrestokke i Pyrenæerne ?

Det er meget individuelt, om man synes, at det det er en god ide at gå med vandrestok(ke). Men det er tydeligt at mange ældre har glæde af dem.
Er det nødvendigt at bruge vandrerstokke i Pyrenæerne ?, lyder et spørgsmål. Og det er meget svært at svare entydigt på. Da undertegnede for snart 25 år siden passerede Pyrenæerne, var det utænkeligt, at jeg havde en stok med. Da jeg gik over senest i 2018 var den nærmest uundværlig for mig, og det er den iøvrigt hver gang, jeg tager rygsæk på og begynder på en pilgrimsvandring.
Jeg har passeret de 70 år, og må erkende, at mine knæ ikke er, hvad de har været, så jeg bruger stok - kun een - både når det går op og ned. IKKE mindst ned, hvor jeg endda flere gange de allerseneste år i nogle tilfælde går en omvej for at undgå de stejleste nedstigninger.
Da jeg i efteråret 2018 på Camino Primitivo efter den smukke tur over Hospital skulle ned fra Puerto del Polo (foto) valgte jeg et par hundrede meters stejl nedtur fra og tog første stykke ned i en kæmpebue af landevejen AS 14. Jeg havde hørt for mange historie om pilgrimme, der havde forvredet ankler eller - det værste tilfælde - brækket benet på den stejle sti. For år tilbage tog jeg selv den stejle sti ned, men sådan er det ikke mere. Og jeg måtte ty til alternative veje to gange på Le Puy-ruten her i maj-juni i år, fordi jeg ikke turde gå på stejle stier ned i regnen. Så jo, hvis man er usikker, kan en vandrerstok eller to være en vældig god ide. Jeg bruger kun een stok, fordi jeg vil have den ene hånd fri, men jag har set andre bruge to stokke med succes. Spørgsmålet har også været rejst på den engelsksprogede hjemmeside www.caminodesantiago.me , hvor netop det emne har været drøftet flere gange. Her en af trådene, hvor en pilgrim spørger, om pilgrimsstokke er en nødvendighed på Camino Primitivo: https://www.caminodesantiago.me/community/threads/walking-poles-on-the-primitivo-yes-or-no.64269/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar