mandag den 9. september 2019

Primitivo og Via d.l.Plata lige nu

Der er rigtig mange på flere af pilgrimsstierne i Spanien her i september, og det medfører, at der kan være mere end fyldt på flere overnatningssteder, ligesom nogle herberger har det med at lukke pludseligt.
Mange pilgrimshjemmesider har rigtigt meget trafik i disse dage - også www.jakobsvejen.dk. Den megen trafik og spørgsmålene fra (kommende)pilgrimme her til siden viser, at der er rigtig mange danskere afsted. Denne lille artikel for at refererer nogle vigtige praktiske meldinger fra pilgrimme, der er på Caminoen i disse dage. Der er - som sædvanlig - mange på
Camino Frances og Camino Portugues her i starten af september, så man skal forvente pilgrimme "overalt", men jeg hører IKKE om sengeproblemer i stort omfang.
Camino Primotivo: Denne rute er blevet meget populær de allerseneste få år og gås primært af erfarne pilgrimme. Jeg gik den selv i efteråret i fjor og fandt uden problemer en seng hver nat. Et sted meldes der nu om risiko for "alt optaget", nemlig i Berducedo, der ligger som den første mulighed for en seng efter den store flotte tur på knapt 25 km over del Hospitales - altså det dårligst tænkelige sted med overnatningsproblemer. Derfor følgende forslag: Bestil et par dage i forvejen overnatning i Samblismo (hos Javier og tyske Sarah telefon: +34 623 190 006/ de taler også engelsk), der ligger lige før opstigningen mod hospital ca 2-3 km efter Borres, så er de første kilometer på den hårde, men vidunderlige tur taget dagen før, og det kommunale herberg i Borres er vist nok stadig i en meget dårlig forfatning.
Ring eventuelt til de to - måske åbne - herberger i Berducedo samtidig for at høre, hvordan det står til. Da jeg gik ruten for ca et år siden var der også pænt fyldt i Berducedo, men da jeg havde overnattet i Samblismo var jeg - ikke den første, men dog i fortroppen over bjergene og havde ingen problemer med at få en seng. En del af de yngre valgte dog at gå ca 4½ km videre til la Mesa , der skamroses på nettet for god service og fremrangende værtsskab. Her ligger herberget helt alene ude på landet.
Via de la Plata: Her er det ikke overfyldte pilgrimsstier, der meldes om, men lukkede herberger. Og derfor denne advarsel. Flere skriver, at herberget ved Embalse de Alcántara, der ligger 34 km efter Cáceres ( Ja, etaperne er lange på Via de la Plata) har det med at lukke pludseligt uden anden information end en seddel på døren og muligvis en besked på facebook. I fjor døde en tysker af vandmangel, da han kom til Embalse de Alcántara og fandt døren lukket, hvorefter han fortsatte uden vand de 11 km over bjerget mod Cañaveral og døde i et buskads tæt på pilgrimsstien (hvorfor tog han bjergstien og ikke den lille landevej, hvor han havde en chance for at møde en bil? Svaret får vi ikke). Derfor følgende anbefaling til jer, der går Via de la Plata. Ring altid i forvejen til et herberg på de lange etaper for at sikre jer, at der er åbent. Og på netop ovenfor omtalte etape fra Cáceres til Embalse de Alcántara er det muligt at gå ca 11 km efter Caceres til Casar de Cáceres og finde overnatning. Da jeg senest gik Via de la Plata var herberget i Embalse de Alcántara netop lukket - uden andet end en seddel på døren, som jeg i forvejen var advaret om - så jeg valgte at sove i Casar de Cáceres, der dog ikke rent historisk (romersk) har nær så meget at byde på selve Cáceres. Men det betød, at jeg "kun" havde knapt 34 km på dages etape - istedet for 45 km, som der ellers ville være for at nå herberget i Cañaveral.
Og her til jer på Camino Frances og Camino Portugues. I september er det muligt, at I løber ind i dette skilt nogen steder. Men i langt de fleste byer vil der være alternativ overnatning. Det er dog oftest de billigere overnatningssteder, Muncipial og Albergue Parroquial(kirkelige herberger), der melder først optaget. I kan finde telefonnumre på stort set samtlige overnatningssteder på https://www.gronze.com/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar