lørdag den 21. september 2019

Variante Spirituale Camino Portugues og Compostella ?

Formelt set får man ikke et compostela, hvis næstsidste etape på Variante Spirituale Camino Portugues er klaret med båd fra Vilanova de Arousa til Padron.
For mange pilgrimme er det vigtigt at få et compostela ved ankomsten til Santiago. Compostela er en slags certifikat/bevis/minde, der udstedes af Katedralen i Santiago (Den katolske kirke) på Latin, hvor pilgrimmens navn skrives ind, og hvor det bekræftes at pilgrimme har besøgt Apostlen Jakobs Grav. For at få et compostela skal man have gået de sidste 100 km til Katedralen i Santiago til fods. Derfor skal pilgrimme have to stempler dagligt i deres Credential(pilgrimspas) fra en destination mindst 100 km før Santiago.
Pilgrimme, der vælger at afslutte Camino Portugues med et par dage ekstra af Variante Spirituale, har muligheden for at sejle op af Ulla floden til Padron, hvorfra der "kun" er 25,6 km til Santiago - altså under 100 km. Og i følge en del frivillige på pilgrimskontoret i Santiago tolkes det sådan, at pilgrimmen ikke har gået de sidste 100 km til fods, og derfor ikke er berettiget til et Compostela.
Og så hjælper det ikke, at pilgrimmen måske inden bådturen har gået langt længere fra Porto eller måske helt fra Lissabon, hedder det fra disse frivillige. På hjemmesiden https://www.caminodesantiago.me oplyser frivillige på kontoret i Santiago, at pilgrimme, der har taget sejlturen og derfor ikke kan fremvise stempler for denne strækning, bliver afvist, når de beder om et compostela.
Undertegnede gik Variante Spirituale Camino Portugues da Costa fra Porto i marts-april i år, og jeg havde nok levet videre uden et compostela, som jeg har en ret stor samling af i forvejen. Men jeg vidste faktisk ikke, at den vidunderlige sejltur i "Apostlens - ikke fodspor, men sejlrende" betød et farvel til compostela, så jeg gik ved ankomsten til Santiago på pilgrimskontoret, som jeg plejer, og fik et compostela uden diskussion eller spørgsmål. Jeg fremviste mit Credential/pilgrimspas, hvoraf enhver kunne se, at jeg ikke havde gået langs floden Ulla, men sejlet på den.
PS: Jeg havde under alle omstændigheder taget sejlturen op af floden. Det var en stor og lidt anderledes oplevelse, men nu er I altså advaret, hvis I tager samme tur. Jeg kunne dog forestille mig, at nogen i Katedralen snart ændre denne praksis. Hvis jeg hører noget vender jeg tilbage. (fotoet er fra morgenturen i let regn af floden Ulla den 4. april i år).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar