søndag den 17. marts 2019

Hvornår er det bedst at gå Caminoen ?

Hvor lang er Caminoen ?, Skal jeg bestille soveplads i forvejen ? Spørgsmålene fra førstegangspilgrimme går igen fra tidligere år.
Pilgrimssæsonen er lige op over, og der er stadig mange danskere, der har drømmen om at gå pilgrimsvandring til Santiago. Hvornår er det bedst at gå Caminoen ?, lyder spørgsmålet, og det er ikke sådan lige at svare på, men her lidt info, der måske kan hjælpe nye pilgrimme lidt på vej.
Jeg går ud fra, at der med Caminoen forstås Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port lige nord for Pyrenæerne til Sankt Jakobsgrav i katedralen i Santiago de Compostela.
Det tager - formentlig - 28 til 33 dage at gå Caminoen (se eventuelt her på siden under den 16. januar 2016, http://www.jakobsvejen.dk/2016/01/hvad-lang-tid-tager-det-at-ga-caminoen.html ), og hvis man går efter vejrforholdene er maj og september formentlig de bedste måneder - ikke for varmt og normalt begrænset nedbør. Men til gengæld betyder det, at rigtig mange går fra Saint Jean Pied de Port netop først i maj og først i september, hvilket giver en del trængsel - både på stien, i pilgrimsbyerne undervejs, og ikke mindst på overnatningsstederne, hvor det nogen gange kan knibe med pladsen. Er du ung og ikke har problemer med at sove på en madras på gulvet i et overfyldt lokale, vil det næppe være et stort problem.
Jeg gik Camino Frances senest i foråret i fjor og forlod Saint Jean Pied de Port i sne og slud den 11. april (2018), og jeg synes selv at jeg havde en rigtig god tur (læs eventuelt min dagbog: 14. maj 2018 her på siden: http://www.jakobsvejen.dk/2018/05/camino-frances-800-km-pa-29-dage-april.html
Jeg har lavet en lille artikel om april og oktober som mulige pilgrimsmåneder, se: under 11. november 2017: http://www.jakobsvejen.dk/2017/11/april-og-oktober-som-pilgrimsmaneder.html.
Og skal jeg reservere seng i forvejen dagligt for at være sikker ?, lyder næste spørgsmål. Jeg synes det ikke, men andre gør, så hvad så! Hvis du ønsker at reservere i forvejen er der to hjemmesider, der gør det nemmere for dig. Min pt favoritside er www.gronze.com ; men jeg ved at andre foretrækker: http://www.caminoguidebook.com/book/guidebook-website-links . Men en mellemvej er også mulig. de dage du går langt, kan du samme dag/morgen via info på www.gronze.com ringe til et overnatningssted i forvejen og sikre en plads. Husk at de religiøse herberger (klostre, menigheder, kirker m.m.) som regel ikke modtager reservation, her har jeg lavet en lille - ikke fyldestgørende - liste: Klostre langs Camino Frances, den 2. oktober 2018, som kan ses her: http://www.jakobsvejen.dk/2018/10/klostre-langs-camino-frances.html
Og her et foto fra pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port ved 20,30 tiden, den 10. april for næsten et år siden, hvor pilgrimme, der skulle begynde at gå næste morgen bare væltede ind, og hvor de frivillige havde travlt med at udstede pilgrimspas, udlevere overnatningsister for hele Caminoen, samt ikke mindst give information om vejrsituationen og turen over bjergene, hvor vi pilgrimme også får udleveret et lille (meget nyttigt) kort, der viser vejene/stierne over bjergene. Natten efter, den 11 april, sov der mellem 200 og 300 pilgrimme på klostret i Roncesvalles (Rolandsdalen i Pyrenæerne i ca 1.000 meters højde).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar