torsdag den 28. marts 2019

Napoleonsruten åbner på mandag. Men !

Den mest populære pilgrimsvej over Pyrenæerne fra Saint Jean Pied de Port til Roncesvalles åbner formelt igen den. 1 april.
Rigtig mannge danske pilgrimme begynder deres pilgrimsfærd på nordsiden af Pyrenæerne i pilgrimsbyen Saint Jean Pied de Port. Og de fleste pilgrimme vil helst passere Pyrenæerne af den såkaldte Napoleonsrute via Col de Lepoeder (1.430 m). I de seneste fire år har ruten været lukket hver vinter fra 1. november til 1. april, fordi alt for mange pilgrimme gik - eller rettere forsøgte at gå - over om vinteren uden at kunne gennemføre, og derfor måtte have assistance af redningsmandskab. Efter en vinter med 75 udrykninger med helikopter, snescooter, redningsmandskab på ski eller til fods, blev det både for farligt og for dyrt for redningsholdene på begge sider af grænsen. Derfor den officielle lukning. Fra første april vil vejret de fleste dage arte sig, så det er muligt at gå over denne meget smukke og fantastiske pilgrimsrute. MEN der kommer stadig pilgrimme alvorligt til skade, ligesom pilgrimme dør på ruten hvert eneste år, så derfor lidt info til dem, der har Napoleonsruten med i planlægningen. Besøg ALTID pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port dagen før opstigningen, kontoret ligger i 39 Rue de la citadelle 64220 St Jean Pied de port, i den gamle bydel - altså indenfor bymuren. Her ved de besked om vejret. Og for en god ordens skyld: Hvis myndigheder anbefaler, at man skal lade være med at gå over på grund af vejrliget, og dumdristige pilgrimme alligevel gør det, skal de dumdristige selv betale hele regningen for en redningsaktion.
Og så får I lige et billede fra ruten, der ganske rigtigt er noget særligt. Men med højdemeter op på samlet 1.270 meter og ned med 480 meter på en etape på 25 kilometer er det noget, der kan mærkes i ben og krop. Så er du ikke i topform, så er det måske en gode ide at bide den over i to og tage en overnatning undervejs på første del af etapen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar