torsdag den 7. marts 2019

Caminho Portugues da Costa og Variante Espiritual

Pilgrimsvandring fra Portugal til Santiago er blevet det helt stor alternativ/andetvalg til Camino Frances fra Pyrenæerne.
Der har den seneste tid været en del spørgsmål her til jakobsvejen.dk om pilgrimsvandring fra Porto. Her på hjemmesiden har undertegnede - indtil nu - kun selv haft erfaringer med primært Centralruten og et meget lille stykke af Kystruten. Camino Portugues af centralruten fra Porto til Santiago de Compostela ( 235 km ) er en meget veletableret rute, der de seneste år er blevet det helt store alternativ til Camino Frances med næsten 70.000 pilgrimme årligt. Ruten kan gås fra Lissabon med en variant over Fatima, men det er der forholdsvis få pilgrimme der gør.
Her om få uger har undertegnede en ide om at gå en meget tidlig forårstur af netop kystruten fra Porto, der er en forholdsvis ny rute, der går parallelt med Centralruten fra Porto, ligesom jeg har planer om at tage en omvej/et sving undervejs, nemlig en kombination af Caminho Portugues da Costa og Variante Espiritual fra Porto, ca 310 km samlet. Ruten har været i brug de seneste 5-6 år, men har først de seneste år fået opbygget den service langs ruten med god afmærkning, overnatningssteder, forplejningsmuligheder m.m. , der gør det lettere for pilgrimme at finde vej. Og her op til min tidlige forårstur finder jeg masser af information på nettet fra pilgrimme, der har taget turen først. Og personlig har jeg ingen problemer i at gå i andres forspor - tværtimod. Det gør det væsentlig lettere, synes jeg.
Den mest benyttede spanske pilgrimshjemmeside www.gronze.com har nu en detaljeret beskrivelse af kystruten fra Porto til Santiago, der kan findes her: https://www.gronze.com/camino-portugues-costa , men Variante Espiritual, der er en snoet omvej på 73 km, som forbinder Pontevedra med Pontecesures/Padrón , så man ikke passerer de romerske bade/varme kilder ved Caldas de Reis, er endnu i sin vorden, selvom der også her findes stadig flere informationer på nettet.
Og lidt tal, der viser hvor benyttede disse pilgrimsruter er. Statistikken er udarbejdet af pilgrimskontoret i Santiago, og selvom nogen mener, at statikken ikke er helt nøjagtig er det et udmærket fingerpeg for "trængslen" på ruterne. I 2018 kom der næsten 70.000 pilgrimme indtil Santiago, der oplyste at de har gået af Camino Portugues af Centralsruten. Næsten 14.000 oplyste, at de havde gået af Kystruten, som for bare få år siden kun havde omkring 1.000 pilgrimme årligt. Kystruten har oplevet en eksplosion i antallet af pilgrimme. Der findes ingen bare nogenlunde sikre tal for, hvor mange der går Variante Espiritual.
Jeg er netop faldet over en - lidt ældre fire år gammel - video uden mange informationer, men med flotte billeder af ruten, som viser det landskab Den Portugiske Kystrute og Variante Espiritual passerer. Videoen er lavet af tyskeren Volkmar Hase, og den kan ses her: https://caminhoportugues-dacosta2015.jimdo.com/video/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar