mandag den 13. november 2017

Vigtigt herberg på Via de la Plata genåbnet.

Via de la Plata er meget vanskelig at gå på grund af manglende pausesteder og ikke mindst manglende herberger. Nu genåbner et vigtigt herberg.
Spanske hjemmesider oplyser, at et af de meget vigtige herberger for planlægningen af Via de la Plata, er genåbnet efter to-tre års pause. Albergue del Embalse de Alcántara ligger 34 km efter/nord for Cáceres, og dermed i forvejen en pæn dagsmarch væk, for dem der ønsker at overnatte og se den smukke by Cáceres under vejs fra Sevilla til Santiago. Herberget der ligger mutters alene sammen med et lukket hotel ned til en kæmpe kunstig sø (vandreservoir) har været lukket nogle år, fordi man ved byggeriet - af det meget moderne herberg - glemte at sikre, at afløbet fra toiletter m.m. ikke måtte forurenede søen. Det skulle nu være bragt i orden, så det bliver væsentlig lettere at gå fra Cáceres og nord på.
Da jeg passerede stedet på min pilgrimsvandring af Via de la Plata i år var både hotel og herberg lukket helt ned. Det betød en lang tur fra den mindre by, Casar de Cáceres ( en forstad til Cáceres mod nord) uden pausesteder, bebyggelse eller andet før 34 km efter - og måske endda lidt mere på grund af "omkørsel"/lukket sti i forbindelse med anlægget af Spaniens højhastigheds-togbane. Første overnatningssted var den lille by Cañavera, hvor herbergsfatter udnyttede sin placering (monopol) ved at tage 20 euro for en seng på sovesal uden service af nogen art - snarere tværtimod. Nu kan jeg på nettet se, at åbningen af Albergue del Embalse de Alcántara har ført til en lille prisnedsættelse og "gratis morgenmad" i Cañavera.
Åbningen af Albergue del Embalse de Alcántara har dog ikke løst alle problemer med manglende herberger langs Via de la Plata. Det kommunale herberg i Guillena 23 km nord for Sevilla (1. etape) er stadig lukket, så der kan blive trængsel på det lille private herberg i Guillena. Og der er stadig ingen herberg, pausesteder eller så meget som en bænk på den 37 km lange 15. etape fra Carcaboso til Aldeanueva del Camino. Så pausesteder med borde og bænke på denne etape ville være kærkomment.
Der er flere andre steder på Via de la Plata, hvor etaperne er ret så lange. Men for de der har lyst til at gå denne både flotte - og ikke mindst 2000 år gamle historiske vej, er det altså en stor hjælp, at Albergue del Embalse de Alcántara er genåbent. Det er ikke helt billigt at bo der. Det koster 15 euro inkl. morgenmad for en seng, og derudover er du nød til at købe mikroovnsmad på herberget, da der hverken er bar, købmand eller noget andet i over 10 kms omkreds.
Så skal det iøvrigt - oven på alt dette brok - siges, at der på Via de la Plata er fremragende herberger bl.a. i klostre (Alcuéscar og Monasterio de Oseira), donativoherberger - både kirkelige ( ikke mindst Don Blas i San Pedro de Rozados) - og pilgrimsvennestyrede (bl.a. i Zamora og Tábara), ligesom flere af de private herberger i bl.a. i Carcaboso ( hos Senora Elena) ; La Calzada de Béjar (hos Maxi og Manuella) og i Puebla de Sanabria (Casa Luz) er med til at skabe en god pilgrimsstemning for de forholdsvis få pilgrimme, der går Via de la Plata.
Og her et foto fra 2012 af en pilgrim ved Embalse de Alcántara få kilometer før det nu genåbnede herberg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar