lørdag den 25. november 2017

San Francisco i Santiago som pilgrimskirke !

En stor del af de daglige pilgrimsmesser i Santiago de Compostela kl.12.00 vil i 2018 blive læst i San Francisco kirken tæt på pilgrimkontoret.
Det ligger nu fast, som oplyst her på siden i går, at en stor del af pilgrimsmesserne i Katedralen i Santiago de Compostela bliver flyttet til en anden kirke. Den lokale avis, la Voz de Galicia, har haft en større artikel om den store indvendige restaurering af Katedralen, der kan læses på spansk denne hjemmeside:
https://www.lavozdegalicia.es/noticia/santiago/santiago/2017/11/17/misa-peregrino-trasladara-primera-vez-templo/0003_201711S17C1995.htm
Her fremgår det også, at "midlertidig pilgrimskirke" bliver San Francisco del Valle de Dios, der er en stor klosterkirke, hvor franciskanermunke stadig tager imod. Kirken ligger ikke ret langt fra pilgrimskontoret, og er - efter danske forhold - en meget stor kirke, selvom der ikke er lige så mange pladser som i katedralen. Kirken var oprindeligt en middelalderkirke opført i 1200 tallet, og den har sin helt egen historie.
I følge traditionen/legenden eller de historier, der er i omløb om kirkens og klostres tilblivelse, var det Den hellige Frans af Assisi selv, der under sin pilgrimsvandring til Compostela i 1214 , der stod bag klostrets opførelse. Franz blev hilst velkommen af ​​en familie fra Compostela. Franz betroede manden i familien, Cotolai , at bygge et kloster, og Franz viste selv vej til en skat skat i nærheden af ​​Hermitage af San Paolo do Monte (San Payo del Monte), der ville give dem mulighed for at udføre arbejdet. Val de Deus (Guds dal) var en ejendom ejet af Benediktinerklostret San Martiño Pinario (San Martín Pinario), som gav det til gengæld for en årlig fiskekurv, en tradition som klostrets Franciskanere videreførte som årlig betaling Benediktenerne helt op til slutningen af ​​det 18. århundrede. I dag er der henholdsvis hotel og mødelokaler i det tidligere Benedektinerkloster, mens Franciskanerne stadig er i byen.
Det oprindelige Franciskanerkloster og kirke gik delvis til grunde i begyndelsen af 1700-tallet, og der er kun fem spidse buer tilbage i hovedklosteret. Selve kirken er i dag i delvis barok-stil med en facade fra 1700-tallet. Kirken er meget brugt, og franciskanerbrødrene er meget aktive i socialt arbejde i Santiago. Det tidligere herberg for pilgrimme med indgang i klostermuren bag ved kirken, er i dag samlingssted for hjemløse, hvor de dagligt bespises af munkene. Herberger for Santiagopilgrimme er der masser af andre, der tager sig af - de hjemløse og udstedte har et større behov for franciskanernes hjælp, synes at være ledetråden.
Men her i 2018 vil pilgrimsmesserne altså i stor udstrækning finde sted i kirken i den dal lige nedenfor Katedralen, hvor Santiagopilgrimmen Frans fra Assisi tog initiativet til kloster og kirkebyggeri for over 800 år siden. Og billedet her ved siden af viser med al tydelelighed, at kirken ligger - ikke bare i en dal - men nærmest et dybt hul, hvor man skal ned af en del trapper fra gadeplan for at komme ind i kirken. Og så er Franciskanerkirken - iøvrigt - en af de få kirker i Santiago, hvor det stadig er muligt for andagtssøgende/pilgrimme at tænde et levende lys, hvilket mange Santiagopilgrimme benytter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar