søndag den 26. november 2017

For få senge i Roncesvalles medio maj og primo september.

I følge - meget foreløbige - opgørelser har der i foråret og efteråret været dage, hvor alle sengepladser og mere til var optaget i Roncesvalles.
Herberget i Orreaga/Roncesvalles (Albergue de Peregrinos) har igen i år haft dage, hvor pilgrimme er sendt videre i taxier på grund af overfyldte sovesale. Når alle bygninger med køjer i og omkring klostret er taget i brug er der plads til i alt 257 pilgrimme frodelt med (183 + 34 + 40 = 257), altså ikke kun 183 senge i det nye herberg, idet de gamle og meget slidte sovesale rundt om klostret tages i brug ved overbelægning. Arbejdet med at drive dette kæmpeherbeg varetages stort set kun af frivillige, dog således at medarbejderne i klostret eller munkene selv tager over i vintermånederne, hvor der kun kommer få pilgrimme dagligt.
En meget foreløbig opgørelse lavet af nogle af de frivillige viser, at der har været dage, hvor pilgrimme er sendt videre med taxi. På langfredag, den 14. april ankom der 322 pilgrimme, altså flere end herbeget kunne klare. Fra den 28. april til den 3. maj blev pilgrimme i store tal (ingen endelig opgørelse) sendt videre til de næste byer. I hele maj var det jævnligt svært at skaffe senge til alle. De to travleste dage i foråret var henholdsvis den 28. april og den 3. maj med over 400 pilgrimme pr. dag.
Og igen i september var der problemer, men knapt så slemt som i foråret, dog således at klostret/herberget den første uge af september måtte afvise mellem 40 og 80 pilgrimme dagligt.
Det er muligt at reservere en seng i Orreaga/Roncesvalles (Albergue de Peregrinos) i forvejen. Dog "kun" for de første 60-70 reservationer, mens resten af sengene er først til mølle princippet. Her hjemmesiden på herberget:http://www.alberguederoncesvalles.com/index.php
Jeg har også en ide/forslag til de pilgrimme, der går over Pyrenæerne i april/maj og september/oktober. Bestil plads 6 eller 8 km oppe af bjerget fra Saint Jean Pied de Port til den dag i ankommer til Saint Jean Pied de Port. Første overnatningssted ( ca 2 til 2½ time oppe), Hunto eller Orisson (ca 3 til 3½ time oppe). Det gør første - meget hårde - etape af Napoleonsruten over Pyrenæerne meget nemmere at gå, samtidig med at I kommer så tidlig i mål i klostret Orreaga/Roncesvalles, at I er sikre på en seng. Både i Huntto ( http://www.gites-de-france-64.com/ferme-ithurburia/ ) og i Orisson ( http://www.refuge-orisson.com/ )er det muligt at bestille plads i forvejen.
Her er pilgrimme en tidlig morgen i maj ved at gøre sig klar til afgang fra Orisson over Leopoder til Roncesvalles.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar