søndag den 19. november 2017

Tosantos-herberget lukker måske !

Mange pilgrimme har nydt godt af lægfranciskanernes gæstfrihed i Tosantos på Camino Frances. Måske er det snart slut.
Tosantos på Camino Frances, der ligger mellem Belorado og Villafranca Montes de Oca, ca 45 km før Burgos, har siden pilgrimsvandringen til Santiago fik sin renæssance, været et godt pausested for mange pilgrimme. Herberget har i alle årene været drevet af lægfranciskanere med den karismatiske José Louis i front. I de senere år har han fået stor hjælp af en anden lægfranciskaner, Jesus. Lige nu er det Jesus, der alene driver stedet, der trods stort pres af mange pilgrimme, stadig drives donativo med fællesspisning og fælles aftenbøn i kapellet under taget.
José Louis har været sygemeldt i længere tid, og han har for forholdsvis kort tid siden gennemgået en stor hjerteoperation, og han melder nu ud, at det er mere end tvivlsomt, at han kommer tilbage til herberget i Tosantos. Jesus, der har taget orlov fra almindeligt arbejde i flere år, oplyser, at han skal tilbage til arbejdsmarkedet, og ejerne af stedet ( den lokale menighed/kirke) vil ikke drive et kommercielt herberg. Skal der være herberg i bygningen, skal den drives som et kristent herberg, hedder det. Og indtil nu har ingen budt sig til for at overtage de to lægfranciskaneres plads.
Det ser derfor foreløbig ud til, at herberget ikke er åbent, når pilgrimmene næste år banker på.
Jeg er en af dem, der har overnattet i Tosantos flere gange, og jeg er José Louis og hans medbrødre meget taknemmelig for deres store omsorg for os pilgrimme.
Her svinger José Louis taktstokken ( i gul trøje) i køkkenet, hvor pilgrimmene laver fælles middag, og nederst slapper et par pilgrimme af i haven foran indgangen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar