fredag den 20. oktober 2017

Via de la Plata er gammelmandsruten

Pilgrimsforeningen, "Helligånden på Caminoen/Caminoens ånd" viser i ny pilgrimsoversigt, at Via de la Plata har en helt anden sammensætning af pilgrimme end de andre ruter i Spanien.
Pilgrimsforeningen "El Espíritu de Santy" El Camino Sanabrés har netop udsendt deres magasin for september, hvori de beskriver forskellige aktuelle begivenheder langs Caminoen. Foreningen driver derudover Donativo-herberget i Tabara, og i septembernummeret har de lavet en statistik for overnattende pilgrimme i Tabara i juli i år. Og tallene her bekræfter fuldstændig det billede, som jeg selv har fået af Camino Via de la Plata/Camino Sanabres, mens jeg selv gik ruten her i år. Tabara er første større station efter at Via de la Plata har delt sig i to, den ordinære, men ikke så brugte rute mod Astorga, samt varianten, som i dag bruges af langt de fleste pilgrimme, Camino Sanabres. Her udrag af statistikken:
Der har ialt overnattet 247 pilgrimme på herberget i juli, heraf var 213 til fods og 34 på cykel. 79 var kvinder og 168 mænd, altså forholdsvis mange flere mænd. På Camino Frances er der stort set lige mange af hver køn, dog med kvinderne i lille overtal. Og alderen på Via de la Plata/Camino Sanabres er langt højere end gennemmesnittet på pilgrimme i Spanien. 1 under 20 år;30 mellem 21 år og 35 år; 56 mellem 35 år og 50 år, og hele 160 - langt over halvdelen over 50 år. Denne statistik får mig til at tænke på en mail tidligere på året, hvor en yngre fransk kvinde/pige skrev efter at have gået hele Via de la Plata: Jeg har aldrig før i mit liv set så mange gamle mænd i underbukser.
Langt under halvdelen af pilgrimmene var spaniere, nemlig 97, europæerne med 135 udgjorde flertallet, og som sædvanlig med franskmænd, italienere og tyskere i front. Og der var "kun" 9 fra USA. Det ser ud som om, at amerikanerne, der "pilgrimsmæssigt" er eksploderet antalsmæssigt de seneste år, foretrækker Camino Frances.
Intet i denne statistik, der er fra juli, overrasker mig, så derfor vil jeg godt tilføje for egen regning, selvom der ikke er statistik, der bekræfter det: Der er meget få førstegangspilgrimme på Via de la Plata, hvilket giver livet langs pilgrimsruten en ro, som man formentlig ikke oplever på Camino Frances, der er blevet noget mere hektisk.
Har du lyst til at læse bladet, kan det ses på dette link: https://tuvozdigital.com/images/flash/revistas/pdf/17revistasPDF/revista_N43.pdf
Her et billede af bladets
redaktør José Almeida, der er ved at servere mad på herberget i Tabara for to pilgrimme fra Madrid. Fotoet er taget 18. september i år.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar