lørdag den 12. august 2017

Pilgrimme faret vild på Camino Primitivo

To pilgrimme måtte hentes ned fra bjergene ved Berducedo/Pola de Allande på Camino Primitivo.
Bjergene kan være farlige - også om sommeren, viser artikler som flere spanske medier via nettet bringer om en redningsaktion på Camino Primitivo. To pilgrimme, mand og kvinde, begge 39 år, fik kaldt SOS via telefonen og hentet ned af redningsmandskab fra Pola de Allande. Nationaliteten på de to, oplyses ikke. Redningsaktionen fandt sted for nogle få dage siden i bjergene mellem Borres (Hospitales) og Berducedo på Camino Primitivo nær ved bjerget Santa Coloma, der ligger uden for ruten. De to pilgrimme var faret vild i tågen på det smukkeste, men også det sværreste sted på Camino Primitivo, hvor den traditionelle og svære rute knapt 100 km efter Oviedo og 215 km før Santiago går fra Borres op i over 1.200 meters højde til Hospital; op og ned over Alto Santa Maria til Puento del Pola; og ned igen til Bercudo - en anstrengende, men fantastisk tur på ca 25 km uden beboelse eller anden service undervejs. Hvor og hvordan de to pilgrimme er faret vild vides ikke, men de blev fundet ca 4 km fra bjerget Santa Coloma, der ligger et pænt stykke uden for ruten.
De to pilgrimme var i to timer mellem kl. 17.00 og 19.00 i kontakt med redningsmandskabet (brandmænd) fra Pola de Allande, men de var trods godt mod ikke i stand selv at finde vej og mørket sænkede sig. De blev derefter samlet op og bragt til herberget i Berducedo. De var trods kulde og en hel dag på bjerget ikke mere forkomne, end at de dagen efter forsatte pilgrimsvandringen mod Santiago.
Du kan læse mere om sagen på disse to spanske hjemmesider: http://www.europapress.es/asturias/noticia-localizados-dos-peregrinos-desorientaron-niebla-allande-mientras-hacian-camino-santiago-20170807204028.html
Og http://www.lne.es/asturias/2017/08/07/rescatados-peregrinos-perdieron-niebla/2146386.html
Jeg har i efteråret 2016 gået den rute, hvor de to pilgrimme for vild. Alt tyder på, at de to har haft rigeligt med vand med, ellers havde de næppe været i så god kondition, som beskrevet. Så husk altid masser af vand i bjergene.
Det er en af de smukkeste etaper jeg kan erindre på en pilgrimsrute i Spanien. Men nok en gang viser historien, at man skal undersøge vejrudsigten meget grundig inden man går op. Også på dette stykke ( som mellem Saint Jean Pied de Port og Roncesvalles i Pyrenaæerne) er der nemlig en alternativ rute tæt på "civilisationen", hvor muligheden for at fare vild er væsentlig mindre - eller reelt ikke eksisterende. Jeg er selv glad for, at jeg gik over Hospital (klosterruinerne i bjergene), men vandring i bjerge er altså ikke ufarligt. (Og her et foto fra den fantastiske tur.)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar