tirsdag den 13. september 2016

Rekordmange pilgrimme i Saint Jean Pied de Port

Rigtig mange ikke-spanske pilgrimme begynder deres pilgrimsfærd på Camino Frances de 2 første uger af september.
Flere hjemmesider melder i øjeblikket om overfyldte herberger på strækningen mellem Saint Jean Pied de Port og Pamplona. De seneste weekender skulle den ha' været helt galt i Roncesvalles, hvor der i følge enkelte pilgrimme var store problemer med at få en seng.
Her lidt fakta som viser, at der kan være noget om snakken. På pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port melder de i øjeblikket om et dagligt besøg af ca 400 pilgrimme dagligt, en - formentlig mindre - del kan være franske pilgrimme, der slutter deres tur efter at have gået fra Le Puy, men langt de fleste skal videre mod Santiago, og det er svært at skaffe plads til 400 pilgrimme hver nat i Roncesvalles, selvom jeg ved, at klostret og de mange frivillige gør meget for at skaffe alle en seng (eller madras), ligesom det kan knibe med at få plads (spisebilletter) til de to restauranter, så nogle pilgrimme må nøjes med automatmad eller måske endda sulte/faste.
Der opstod en lignende situation i september i fjor (2015). Der findes ikke tal for, hvor mange der går ud af Saint Jean Pied de Port dagligt med rygsæk på, men der findes en rapport fra 2015 på overnattende i klostret/herberget i Roncesvalles, dertil kommer de få, der går videre og overnatter efter Roncesvalles, samt pilgrimme, der bor i de 3 hoteller/pensioner ved klostret.
De travleste uger i 2015 var de første to uger i maj, den første uge af august og de første to uger af september 2015. I disse uger var der over end 300 pilgrimme pr. nat på klostret/herberget i Roncesvalles De havde 20 dage mellem 300 og 350 pilgrimme overnattende; 7 dage: mellem 350 og 400 pilgrimme overnattende, 2 dage mere end 400 pilgrimme. Det højeste antal blev registreret for lørdag den 1. august 2015: 467 pilgrimme.
(Her et billede fra en af skoreolerne i Herberget/klostret i Roncesvalles fra maj 2014). I fjor udjævnedes punklen af pilgrimme sig på den anden side af Pamplona/Puente la Reina, idet nogle pilgrimme gik langsommere og andre stærkere, ligesom der er flere små byer med overnatningsmuligheder. Men en ting står tilbage. De første uger af maj og første uger af september er blevet højsæson for ikke-spanske pilgrimme, der tager Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar