søndag den 18. november 2018

Camino planlægning

Hvilken Camino skal jeg vælge ? Hvor langt går man om dagen ?, og hvordan kommer jeg til Caminoen ? Lyder nogle af en række spørgsmål, som en kommende pilgrim, der gerne vil afsted en gang i foråret, gerne vil have svar på.
De fleste svar, mener jeg, er givet her på siden tidligere, men her et forsøg på en sammenfatning, samt henvisninger til tidligere artikler.
Hvilken Camino skal jeg vælge ?
Det er selvfølgelig op til hver enkelt selv at afgøre, men jeg anbefaler fortsat Camino Frances, som den første.
Den kræver langt mindre planlægning end de andre Camino'er i Spanien. Men husk - uanset hvor god en form, du selv synes, du er i. Så er det en rigtig god ide at begynde at træne i god tid med daglige gåture fra 5 km daglig stigende til mindst 15 km daglig. Jeg har set mere end en ungersvend eller yngre kvinde gå mere eller mindre ned med vabler, småskader m.m. allerede efter 3-4 dage på ruten - også selvom de hjemme i Danmark flere gange om ugen løb en halv times tur gennem parken. Men du kan læse mere om de forskellige ruter her: http://www.jakobsvejen.dk/2018/05/hvilken-camino-er-nemmest-og-svrrest.html , http://www.jakobsvejen.dk/2017/06/hvilken-camino-skal-jeg-vlge.html
Hvor langt går man om dagen ?
Det afhænger selvfølge af hvem man er. MEN hvis man ikke ønsker at få "nye Camino-venner" hver dag, er det en god ide at gå et sted omkring 25 op til 30 km daglig, hvor der hurtigt vil opstå et fællesskab med en del pilgrimme, der går nogenlunde samme dagetaper som en selv. Færre - især ældre, gangbesværede eller direkte handicappede går også Camino, men færre kilometer om dagen. Jeg mødte her i maj 2018 Kathie fra Florida på næstsidste etape før Santiago. Hun gik med rollator, havde taget turen af Camino Frances fra Astorga 270 km før Santiago og brugte 16 dage på det. Det er altså 17 km om dagen. Hun fik hjælp af veninden Monica, der skubbede bag på op af de værste bakker. Ja, de var seje at se på - de to damer, da jeg mødte dem på vej op af en bakke.
Og så er der hurtigløberne, der går til Santiago på 20-25 dage. Da jeg gik Camino Frances i foråret i år, planlagde jeg med 30 dage. Men selvom jeg er blevet en ældre herre, og min tur begyndte i sneslud og regn i Pyrenæerne, måtte jeg sætte dagsnormen ned, da jeg nærmede mig Santiago for ikke at komme ind på 27-28 dage. Jeg brugte 29 dage. Jeg har givet et længere svar på nøjagtig samme spørgsmål for snart 3 år siden, og svaret er efter min mening stadig brugbart; se her: http://www.jakobsvejen.dk/2016/01/hvad-lang-tid-tager-det-at-ga-caminoen.html
Hvordan kommer jeg til Caminoen ?
Fly, tog og bus. Og kombinationen afhænger af, hvilken rute man tager. Jeg anbefaler første tur fra Saint Jean Pied de Port, hvor man kan flyve til Paris, tage tog (TGV) eller fly derfra til Bayonne, hvorfra der går et lokaltog til Saint Jean Pied de Port. Det kan klares på een dag med ankomst lidt sent, men tids nok til et besøg på pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port (et must), hvor du kan få at vide, hvordan vejret er i Pyrenæerne, så første etape kan planlægges rigtigt, samt få et pilgrimspas (Credential), samt kort over ruterne over Pyrenæerne og en meget detaljeret liste med alle herberger på hele vejen til Santiago. Angående fly: Jeg flyver IKKE med Ryan Air. Jeg har fløjet med flere forskellige andre selskaber bl.a. SAS, France Air, Iberia, samt Norwegian. Jeg er ved at blive lidt træt af Norwegian, som jeg også har set dårligt omtalt på en de større engelsksprogede pilgrimshjemmesider, fordi de hele tiden laver deres flyvetider om efter billetkøb, så man får problemer med skift undervejs. I foråret i år brugte jeg Air Frances til Caminoen (København-Paris/Paris - Bayonne), og Iberia - Norwegian hjem (Santiago-Madrid - Madrid-København). I efteråret brugte jeg Iberia både ud og hjem. Her gik jeg Camino del Salvador/Camino Primitivo m.m. Og flyruten hed: København - Barcelona/ Barcelona - Leon. Og retur: Santiago-Madrid/ Madrid-København. Altsammen på en billet. Praktisk og billigt. Det spanske busselskab, Alsa, har billige og hurtige ruter fra næsten alle større lufthavne til næsten alle større byer i Spanien. Hvilket jeg ofte har benyttet mig af.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar