torsdag den 29. november 2018

Camino Vandring på 6 dage

Det kan sagtens lade sig gøre kun at gå 6 dage på en jakobsvej i Spanien eller Frankrig, men man går glip af noget med så få dage på pilgrimsstien.
Jeg elsker selv at vandre og vil gerne gå 'noget' camino og ikke så langt til at begynde med - ca en 6 dages tur i Frankrig eller Spanien vil passe. Hvad er muligt ?, lyder spørgsmålet, og der er flere muligheder. Spørgeren tænker selv på Camino Aragones, der går fra toppen af Somportpasset til Puente la Reina og tager ca 6 dage. Det betyder, at man rent transportmæssigt tager til Sydfrankrig (Oloron Sainte Marie) og derfra med en bus til Somportpasset. Bussen går IKKE direkte til toppen af de små snoede veje, men kører gennem en tunnel ind i Spanien, og derfra op af spansk landevej og tilbage lige over grænsen til den franske del.
(Her et foto fra toppen af Somportpasset få hundrede meter før det højeste punkt fra den franske side, taget i 2015) Der er en del pilgrimme - især spaniere - der begynder deres tur på toppen, og der er en del franskmænd, der slutter deres tur af Arles-ruten (Via Tolosana) i Canfranc-Estación, der ligger ca 7 kms vandring nedad efter toppen på den spanske side. Der er et herberg og en restaurant på toppen, og et meget lille udendørs kapel, men ellers ikke meget andet. Der er som regel ( ca 1650 meter oppe) rimelig koldt. Stort set alle trykte guide med Camino Frances (herunder Rother Wanderführer) har denne rute med som de første etaper for dem, der ikke går fra Saint Jean Pied de Port. Der er langt færre pilgrimme på denne rute end på ruten fra Saint Jean Pied de Port til Puente la Reina. I 2015 gik jeg af Via Tolosana fra Arles og videre af Camino Aragones til Puente la Reina. Det kan du læse mere om under Europæiske pilgrimsveje eller på dette link: http://www.jakobsvejen.dk/p/pilgrimsveje.html#ViaTolosana
Der er andre muligheder for en 6 dages tur:
1) Camino Ingles, som jeg ikke selv har gået, men hørt rosende omtalt. Den kan man læse om her: https://www.gronze.com/camino-ingles
2) Det er også muligt at gå fra Santiago til Fisterra - Muxia og retur til Santiago. Her lidt flere informationer: http://www.jakobsvejen.dk/2016/10/santiago-fisterra-muxia.html , samt under Europæiske pilgrimsveje.
3) Camino San Salvador. En rimelig anstrengende bjergrute på 4-6 dage. Læs mere her på siden under: http://www.jakobsvejen.dk/2018/10/camino-salvador-pa-fra-4-til-8-dage.html
4)) Og endelig er det selvfølgelig muligt at gå de sidste etaper før Santiago på såvel Camino Frances (fra f.eks. Sarria), som Camino Portugues (fra f.eks. Tui). Du kan læse mere om de to ruter under Europæiske Pilgrimsveje. Mange - især spanske grupper - går, men primært i sommermånederne juli og august på en slags valfart de sidste ca 100-125 km af Camino santiago (Jakobsvejene) til Santiago - ofte med sognepræsten /ungdomspræsten, der så læser messer undervejs, ligesom der synges Maria-salmer m.m. Efter undertegnedes opfattelse er disse grupper oftest meget imødekommende og åbne overfor andre pilgrimme, hvilket kan give en speciel oplevelse.
NB. Min personlige kommentar: Generelt vil jeg dog ikke anbefale danskere at tage på pilgrimsvandring i Spanien eller Frankrig på en 6 dages tur. En af de positive tilbagemeldinger jeg oftest får her på hjemmesiden fra danske pilgrimme (og som i øvrigt stemmer helt overens med mine egne erfaringer), er glæden ved "hverdagen på Caminoen". A) De første to dage går som smurt - alt er nyt, gode bekendtskaber med andre pilgrimme, men også tilvænning til "livet langs Caminoen"; B) derefter kommer for flere, skaderne, altså vabler, ømhed i ben og skuldre m.m. De viser sig normalt mellem 3. og 5. dagen, og her er det, når det gælder vabler vigtigt at handle, før de bliver et stort problem. C) fra 6. dagen begynder "hverdagen" at melde sig: Hvor var det nu jeg sov for 4 dage siden ? D) efter 8-10 dage kommer man som pilgrim ind i en rytme, hvor den ensformige og dog nye dagligdag melder sig, hvorefter der bliver masser af plads til at tænke over livet. Dagen går med tidligt op; rygsækken på; 6-8-10 timers vandring; nyt sovested med bad og tøj-vask; indkøb til mad eller restaurantbesøg; Og det hele oftest i samvær med andre mennesker, som man aldrig har set eller kendt før. For mange er det en helt utrolig positiv oplevelse, Ja hele glæden ved pilgrimsvandring. Og går man også af religiøse/kristne årsager, er der ofte tilbud om messe eller andre kirkelige fællesaktiviteter undervejs, hvor fællesskabet med Gud og andre mennesker yderligere udbygges. På kirkelige/menighedsherberger er der ofte tilbud om fællesspisning, som mange pilgrimme sætter stor pris på. Mens der på flere andre herberger - hvis der er køkken - oftest - købes ind og laves mad i fællesskab på delebasis. Derfor vil jeg altid foreslå førstegangspilgrimme, at de afsætter - helst - mindst 3 uger til turen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar