fredag den 16. november 2018

Camino Verde fra Lugo til Sobrado dos Monxes

Camino Verde er den lille ca 55 km uofficielle Camino mellem Camino Primitivo og Camino del Norte.
Det er ikke mange, men dog en del pilgrimme, der afslutter Camino Primitiv via Camino del Norte uden om Melide. Det er den spanske pilgrim, José Manuel Sánchez Grande, fra byen, Friol, der ligger midt imellem Lugo og Sobrado dos Monxes, der står bag den grønne rute, eller Camino Verde, som den kalde blandt spanske pilgrimme. Navnet har den fået, fordi José Manuel har lavet grønne pile mellem de officielle caminoer med de sædvanlige gule pile.
Det er ikke spor svært at finde vej mellem de to pilgrimsruter, og på Pension Benigno i Friol ca midtvejs på ruten (16 Euro for et enkeltværelse/30 Euro for et dobbelt), er de vant til at se pilgrimme, selvom det ikke sker hver dag. Ruten deles bedst op i to etaper 1) Lugo-Friol ca 29 km, og 2) Friol - Sobrado dos Monxes ca 25 km. Man kan dog vælge flere veje til Friol, og igen flere ruter fra Friol.
Her først den afmærkede rute A, der går fra Lugo langs floden, hvor man fortsætter langs floden når de gule pile drejer fra. Denne rute hedder: Lugo-Cotá-Friol, og der vil meget hurtigt komme grønne pile, som det er forholdsvis nemt at følge. Du kan se rute på kortet på dette link: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/lugo-cota-friol-del-camino-primitivo-al-camino-norte-de-santiago-1-2-1076597
, som vi kan takkee José Manuel Sánchez Grande for. Rute A via Cota har dog et par problemer. For det første er der ingen pausesteder undervejs. Hvilket betyder, at dagens forplejning skal medbringes eller undværes, ligesom det ikke er muligt at få stempler til sit Compostella før Friol, og endelige forlyder det på nettet, at der i vinteren 2018-19 og hen på foråret vil være en del oplægning på vejen langs floden ud af Lugo, som kan gøre det vanskeligere at finde vej. (Det sidste har jeg dog kun hørt et sted og er ikke bekræftet).
Jeg gik selv rute B, som går via Boveda til Friol. Du kan se et kort over ruten her: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/lugo-boveda-friol-del-camino-primitivo-al-camino-norte-de-santiago-1-2-1076630 . B-ruten er rimelig nem, selvom den ikke er afmærket hele vejen. Du følger de gule pile ud af Lugo ca 10 km fra byporten til O Burgo, hvor der der ca 100-150 meter fra ruten er et udmærket pausested med rimelig priser, samt mulighed for stempel. Efter pausen går du tilbage til stien (eller rettere vejen) med de gule pile, som du følger til første mulighed for at dreje til højre af en asfaltvej med plads til biler, der står et skilt mod Boveda, samt et skilt mod et museum med romerske ruiner.
(Foto fra denne rute) Du følger vejen som er meget lidt trafikeret - mod Boveda. Også selvom venlige lokale landmænd eller andre fortæller dig, at du er galt på den. Jeg blev stoppet to gange. Først af en sød landmand, der forsøgte at overbevise mig om, at jeg skulle en anden vej, og dernæst ca 2½ - 3 km senere, da Museumsmanden fra De romerske Ruiner kom ud og fortalte, at jeg var på gal vej. Ham troede jeg først på, men fortrød og gik tilbage og fortsatte mod LU-P2903 nogle få hundrede meter, hvor jeg mødte den første grønne pil
og fulgte dem resten af vejen til Friol. Altså første vej til højre efter O Burgo mod Boveda og lige ud hele vejen til du når lokalvejen LU-P2903, hvor du drejer til venstre og straks rammer de grønne pile resten af vejen mod Friol. Den tyske guide, Rother Wanderführer, Camino Primitivo har en udmærket beskrivelse af denne rute, men på tysk. Og hjemmesiden https://www.caminodesantiago.me/community/resources/guide-to-o-cami%C3%B1o-verde-crossover-lugo-on-primitivo-to-sobrado-on-norte.508/ har en beskrivelse - om ikke helt så god - på engelsk.
Næste dag, Friol-Sobrado dos Monxes, har også flere muligheder. På pension Benigno har de gratis-kort liggende til pilgrimme med to ruter på. Begge ruter støder ind i Camino del Norte. Er vejret dårligt og ruterne lidt svære at gå på, kan du følge LU 934, der er lidt, men ikke meget befærdet, til du efter 10-12 km umiddelbart efter "provinsgrænsen" mellem Lugo og Coruna rammer Camino del Norte, der betyder at du går på en sti langs med asfaltvejen til du i O Meson rammer dages første cafe/bar-pausested. Herfra er det meget nemt. Du kan se to kort over dagens muligheder her https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/friol-laxe-sobrado-por-marco-das-pias-del-camino-primitivo-al-camino-norte-2-2-19415359 ; og her https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/friol-laxe-sobrado-por-foxo-do-cabrito-del-camino-primitivo-al-camino-norte-de-santiago-2-2-5098535 , på den sidst nævnte mulighed kommer du forholdsvis sent ind på Camino del Norte, men lige tids nok til at ramme baren O Meson.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar