søndag den 2. september 2018

Ny sommerrekord for Santiagopilgrimme

Trods varme, skovbrande og overfyldte pilgrimsstier blev denne sommer nok en rekord i antallet af Santiagopilgrimme. Næsten 157.000 kom til Santiago i juni, juli og august.
Hvor lang tid endnu vil pilgrimstrenden i Europa fortsætte ? Et spørgsmål uden svar. Foreløbig er der ingen tegn på, at "pilgrimsmoden" er på retur - tværtimod. På nettet kan man konstant læse om flere pilgrimme på pilgrimsstierne i Italien, Frankrig, Tyskland og andre steder, men det mest populære endemål, i den moderne pilgrimstrend fra start 1980erne til i dag, er stadig Santiago de Compostela, hvor der i de tre sommermåneder i år ankom 156.964 til katedralens pilgrimskontor og bad om et compostela ("bevis" for veludført pilgrimsfærd). Det er 10.195 flere end i sommeren 2017 eller en stigning på 7%.
Som i de seneste 20-30 år går sommerpilgrimmene i gennemsnit en langt kortere distance til Santiago end efterårs-, vinter- og forårspilrimmene, idet næsten halvdelen af pilgrimmene begynder deres færd i Sarria (Camino Frances), Tui (Camino Portugues), Ferrol (Camino Ingles), Ourense (Camino Sanabres) eller ved ved Vestkysten Finestere/Muxia, hvorfra der er mellem 100 og 120 km til Santiago.
Sommerpilgrimmene i Spanien er primært spaniere (6 ud af 10 pilgrimme), hvor spanierne de seneste år udgør en stadig faldende andel af pilgrimmeantallet resten af året og samlet for hele året. Sommerpilgrimmene er gennemsnitlig væsentlig yngre end for resten af året. Kun kønsfordelingen synes nu at være konstant, nemlig halvt af hvert køn med en lille overvægt af kvindelige pilgrimme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar