fredag den 8. juni 2018

Pilgrimsvejen Firenze-Assisi- Rom

Der er flere parralle stier kaldet San Francesco d'Assisi, men de passerer alle La Verna og Assisi inden turen fortsætter til Rom.
En af de mest populære pilgrimsruter i Italien er efterhånden blevet turen fra Firenze over la Verna til Assisi. Den "oficielle " La Via di Francesco går fra la Verna til Assisi er sat til 8 etaper, der fordeler sig sådan:
Etape 1: La Verna a Pieve Santo Stefano ( 15 km)
Etape 2: Pieve Santo Stefano a Sansepolcro ( 36 km)
Etape 3: Sansepolcro a Citerna (13 km)
Etape 4. Citerna a Città di Castello (20,5 km)
Etape 5: Città di Castello a Pietralunga (31 km)
Etape 6: Pietralunga a Gubbio (26,2 km)
Etape 7: Gubbio a Valfabbrica (35,4 km)
Etape 8: Valfabbrica ad Assisi: (14,5 km)
Ruten fortsætter til Rom, men de fleste pilgrimme stopper inden Rom bl.a. fordi overnatning er noget dyrere i Lazio (Rom regionen) end i Umbrien, hvor der er en del kirkelige herberger.
Der er masser af alternativruter, og flere guidebøger på engelsk (links følger senere her i artiklen). Det er en rigtig god ide at bestille overnatning i forvejen for at sikre sig en seng - ikke på grund af et væld af pilgrimme, men fordi åbningstider for de billigere overnatningssteder som herberger, kirkebygninger eller lignende ikke altid følger guidebøger, nettet m.m. Da jeg for nogle år siden gik på ruten midt i oktober i strålende efterårsvejr ventede vi meget længe i Valfabbrica på, at eneste overnatningssted i byen - pilgrimsherberget - skulle åbne, da en venlig lokal dame fortalte os, at der overhovedet ikke var åben overnatning i byen (hotellet var lukket ned), og hun hjalp os med at finde et busstoppested, hvor eftermiddagens eneste bus gik til Perugia, hvor vi så måtte finde et hotel langt fra ruten. Men det skulle være blevet meget bedre siden, idet pilgrimsvandring også er blevet populært i Italien - også af mange erfarne Santiagopilgrimme, der vil prøve nyt. Der er endvidere forbindelse mellem den middelalderlige pilgrimsrute Via Francigina og Via di Francesco, der er anlagt i de senere år i forbindelse med pilgrims-renæssancen.
Her først et kort med den officielle rute, dernæst link med information på engelsk om flere parallelle ruter: https://caminoist.org/2014/11/03/the-many-saint-frances-routes-between-florence-assisi-and-rome/ Dernæst link med guidebøger på engelsk, bemærk at mange af bøgerne starter i Firenze: https://www.cicerone.co.uk/the-way-of-st-francis , og endelig den officielle Frans-pilgrimsvejs-hjemmeside på italiensk: http://www.viadifrancesco.it/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar