lørdag den 23. juni 2018

Mindst 100 km til fods for et compostela !

Hvis du vil have et kirkeligt dokument med "dokumentation" for din pilgrimsfærd skal du begynde at gå mindst 100 km før Santiago de Compostela.
Hvor skal jeg starte min Camino, hvis jeg gerne vil have et compostela i Santiago, lyder spørgsmålet, som der i øvrigt ikke er sket nogen ændringer af siden jeg svarede senest på samme spørgsmål her på siden, nemlig 100 km før mål. Flere pilgrimsorganisationer (herunder Foreningen af Danske Santiagopilgrimme) har flere gange foreslået/krævet, at det burde være mindst 300 km, fordi de synes, at der var for mange "ikke-rigtige-pilgrimme" på de sidste etaper før Santiago. Biskoppen i Santiago (som jeg i øvrigt er helt enig med i dette spørgsmål) fastholder stadig, at pilgrimsvandring ikke er en sportsaktivitet, og at 100 km er mere end nok til at få et Compostela, hvis alle - uanset alder, kondition, fritid m.m. skal kunne gå på pilgrimsfærd med et religiøst motiv.
Det betyder, at du kan begynde din pilgrimsfærd på Camino Frances i Sarria (ca 115 km før), som tusindvis af andre pilgrimme; eller i Tui (ca 115 km) på Camino Portugues; I Gontan på Camino del Norte (ca 105 km); I Lugo på Camino Primitivo ( ca 100 km), gå hele Camino Ingles Fra Ferrol ca 119 km) eller starte på Camino Sanabres (Via de la Plata) i Ourense (ca 106 km). Du skal huske, at pilgrimskontoret nu kræver to stempler i dit pilgrimspas for hver dag de sidste 100 km før Santiago. Det er ikke nok med et overnatningsstempel. Men stort set alle barer, kirker m.m. har stempler stående fremme til fri afbenyttelse, så det er ikke særlig vanskeligt.
Og her et foto af amerikanske Kathie, der "kun" gik ca 258 km med sin rollator fra Astorga til Santiago, og derfor i følge nogle af de "rigtige" pilgrimme ikke "fortjener" et compostela.
Compostela'et er et kirkelig dokument og iøvrigt fuldstændig gratis. Det udstedes af Katedralen i Santiago - ikke af turistkontoret, en sportsklub eller andet. Det er iøvrigt muligt at købe et certificat, hvor du kan få skrevet, hvor mange kilometer du har gået.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar