mandag den 18. juni 2018

Hvert 8. Santiago-pilgrim er pensionist

Pilgrimsvandring er blevet en yndet beskæftigelse for ældre mennesker, og "Caminoen" (Camino Frances) bliver også "lettere og lettere".
Et spørgsmål der ofte stilles, når jeg holder foredrag om pilgrimsvandring eller ved snakken andet sted, drejer sig om alder. Og igen her fornylig lød det igen: Er jeg ikke for gammel til at gå ? Kan jeg det?, spurgte en mand i rimelig god form, der havde passeret de 70 år. Og nej, det tror jeg ikke. Og et kig på statistikken fra pilgrimskontoret i Santiago viser da også, at når det gælder pilgrimsvandring i Spanien, er mange pilgrimme pensionister.
I fjor kom der over 300.000 ind til Katedralen i Santiago og bad om et Compostela. De udfylder alle et lille skema, og her opgav 37.894 ( eller 12,6%) i 2017, at de var pensionister. Det er altså mindst hver 8. Santiagopilgrim, der har forladt arbejdsmarkedet. Og 17,4% - næsten hver 6. pilgrim oplyser, at de har passeret 60 år. Der er altså rigtig mange ældre pilgrimme - og i øvrigt stort set lige mange af hvert køn. (I 2017 147.867/49,1% kvinder, og 153.169 50,9% mænd.)
Langt de fleste af de eventuelt kommende pilgrimme, som jeg hører fra, og som er i tvivl om, hvorvidt de kan gå "Caminoen" har stort set altid kun de spanske pilgrimsruter i tankerne. Det skyldes ofte, at det er det første sted danske pilgrimme begynder deres erfaringer med pilgrimsvandring. Når først de har gået en rute i Spanien, er det ligesom nemmere at komme afsted på andre ruter. Der er dog stor forskel på sværhedsgraden af de spanske pilgrimsruter. Jeg anbefaler altid Camino Frances eller Camino Portugues til dem, der skal på deres første tur. Det skyldes, at der langs disse ruter er langt kortere mellem pausesteder (barer/bænke/vandposter etc.), ligesom etaperne kan gøres væsentlig kortere end på de andre ruter, fordi det er muligt at finde overnatningssteder med forholdsvis få kilometer imellem.
Og så her til sidst en lille historie, som jeg vist har fortalt før. Jeg møder og skriver med en del pilgrimme. Og her for godt et års tid siden skrev en yngre fransk kvindelig pilgrim, der netop havde afsluttet en af - de efter min mening - sværrere spanske pilgrimsruter, Via de la Plata fra Sevilla til Santiago (1.000 km), og boet på herberg hver nat: Aldrig har jeg set så mange gamle mænd i underbukser. Og jeg kunne kun replicere: Det må bl.a. være mig, du tænker på.
Og det har også været min erfaring de to gange, hvor jeg har gået Via de la Plata, at den gås primært af erfarne ældre pilgrimme med et - i modsætning til de andre ruter - klart overtal af mænd.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar